NA DANAŠNJI DAN

Preminuo glumac Oliver Hardi, komični Olio

Serijal zajedničkih filmova Stenlija i Olija postigao je ogroman uspjeh, a njih dvojica svjetsku slavu

Sten Laurel i Oliver Hardi kao Stenlio i Olio. amazon.com

7.8.2023

Na današnji dan 1957. godine, preminuo je američki glumac Oliver Hardi (Hardy) koji je s partnerom Stenom Laurelom (Stenlio i Olio) igrao u više od 100 filmskih komedija. Njihova klasična duo drama počela je u eri nijemih filmova i trajala 25 godina, od 1927. do 1951.

Oliver Hardi rođen je kao Norvel Hardi u Harlemu, u Džordžiji. Interes za muziku i pozorište iskazao veoma rano, te se pridružio pozorišnoj grupi, a kasnije pobjegao iz internata u blizini Atlante, kako bi pjevao s grupom.

Svoj prvi film “Nadmudrivanja Tata” (1914) snimio je za Lubin studio. Kako je bio visok 185 centimetara i težak otprilike 135 kilograma, najčešće je dobijao uloge seljaka i zlikovaca.

Godine 1927., Hardi je počeli snimati sa Stenom Laurelom, a direktor studija Leo MekKeri (McCarey), primijetivši reakciju publike na njih dvojicu, počeo je namjerno da ih spaja, što je dovelo do početka komične serije “Laurel i Hardi” (Stenlio i Olio).

Srčani pa moždani udar

Serijal njihovih zajedničkih filmova postigao je ogroman uspjeh, a njih dvojica svjetsku slavu. Njihovo posljednje pojavljivanje bilo je u emisiji "Ovo je koncertna dvorana", 1955. godine na BBC televiziji.

Nakon manjeg srčanog udara 1954. godine, Hardi je pretrpio veliki moždani udar 14. septembra 1956. godine, koji ga je privezao za krevet i onesposobio u govoru narednih nekoliko mjeseci. Pretrpio je još dva moždana udara početkom avgusta 1957. godine te pao u komu iz koje se nikada nije oporavio.

Hardi je preminuo od cerebralne tromboze u svojoj 65. godini života. 

Abebe Bikila. chinadaily.com.cn

Rođen slavni maratonac Abebe Bikila

Abebe Bikila, etiopski atletičar, dvostruki olimpijski pobjednik u maratonu, rođen je 7. avgusta 1932. godine. Nakon pobjede u maratonu na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. postao je nacionalni junak, te ujedno svjetski rekorder u maratonu u vremenu 2 sata, 15 minuta i 16,2 sekunde.

Drugi put Bikila je trijumfirao na Olimpijadi u Tokiju 1964. godine. Iako je mjesec i po prije Igara imao operaciju slijepog crijeva, ne samo da je ponovo pobijedio, nego je popravio svoj prethodni rekord, odnosno osvojio novi svjetski rekord u vremenu 2 sata, 12 minuta i 11,2 sekunde.

Bikila je nastupio i na trećim Igrama zaredom, u Meksiku 1968., ali više nije bio u pobjedničkoj formi te je odustao nakon 17 kilometara.

Prvu pobjedu istrčao bos

Zanimljivo je da je prvu olimpijsku pobjedu u Rimu istrčao bos, jer je tako navikao trčati, ali je, ipak, na sljedećim igrama prihvatio obuću, te je u Tokiju pobijedio trčeći u atletskim sprintericama.

Tragedija mu se dogodila 1969. godine, kada je doživio saobraćajnu nesreću nakon koje je ostao paraliziran od pojasa nadolje, a nekoliko godina kasnije je od komplikacija uzrokovanih tom povredom i preminuo.

U Bikilinu čast stadion u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije, nazvan je njegovim imenom.

Rabindranat Tagore. bbc.com

Umro nobelovac Rabindranat Tagore

Godine 1941., na današnji dan, umro je Rabindranat Tagore, indijski pisac i filozof, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913.

Tagore je odrastao u bogatoj i obrazovanoj bengalskoj porodici, a školovao se i u Engleskoj. Prva djela su mu novele i višnuistička poezija - zbirka “Gitanjali” (u prevodu pjesme darovnice) koju je i komponovao, uvodeći nove stihove i ritam. Poznati engleski pjesnik Jets (Yeats) napisao je predgovor toj knjizi, koja će godinu nakon objavljivanja, 1913., Tagori donijeti Nobelovu nagradu, kao prvom Azijcu.

Osim književnosti, Tagore se zanimao i za filozofiju, komponovanje, slikarstvo, pedagogiju i prevodilaštvo. U svojim dramama, kao i u pjesništvu, razmatrao je svakidašnje životne teme uz naglašeni simbolizam i alegoričnost, što je i danas svojstveno istočnjačkim piscima.

U politici je podržavao borbu indijskog narodnog vođe Mahatme Gandija (Gandhi). Kako je mnogo putovao i održavao veze s evropskim intelektualcima, bio je svojevrsni posrednik između Istoka i Zapada, davši velik doprinos evropskom razumijevanju i zanimanju za indijsku kulturu i filozofiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.