NA DANAŠNJI DAN

Rođen izumitelj "Monopola" Čarls Derou

Prva verzija „Monopola“ bila je okrugla, a tablu je Derou iscrtao olovkom i tintom

Čarls Derou. mprnews.org

10.8.2023

Na današnji dan 1889. godine, rođen je Čarls Derou (Charles Darrow), izumitelj “Monopola”, jedne od najzanimljivijih i najpopularnijih društvenih igara.

Prva verzija “Monopola” bila je okrugla, a tablu je Derou iscrtao olovkom i tintom. Hotele i kuće napravio je od drveta. Uz igru je dolazilo i uputstvo, te pravila za igranje koja je Derou osmislio. Ta prva verzija je do 1992. godine bila u vlasništvu porodice izumitelja igre Deroua, a zatim je igru "preuzela" porodica preminulog izdavačkog magnata Malcoma Forbesa.

"Monopol" je inspiriran životom i radom utjecajnog investicionog bankara J.P. Morgana. U prosjeku, “Monopol” se igra 90 minuta, a najduža partija trajala je 70 dana. Igra je prodata u blizu 300 miliona primjeraka širom svijeta, a danas se prodaje u 114 zemalja. Prevedena je na gotovo 470 jezika.

Mihael Hajdn. digitale-sammlungen.de

Preminuo kompozitor Mihael Hajdn

Godine 1806., na današnji dan, preminuo je Mihael Hajdn (Michael Haydn), austrijski kompozitor i brat poznatijeg Jozefa Hajdna (Joseph).

Već kao osmogodišnjak Mihael je pjevao u Bečkoj katedrali, a s 12 godina je bio pomoćni orguljaš. Od 1760. do 1762. djelovao je na dvoru Adama Patačića u Velikom Varadinu (danas Oradea, Rumunija). Nakon toga odlazi u Salzburg, gdje komponira brojna muzičko-scenska djela za pozorište Benediktinskog univerziteta.

Najvredniji Hajdnov opus je sakralna vokalno-instrumentalna muzika (stotinjak misa i misni stavci). Svjetovnu vokalnu muziku pisao je za muške zborove, te orkestarske kompozicije poput simfonija, serenada, koračnica, menueta, a komponirao je i komornu muziku. Također, autor je instruktivne zbirke od 50 kratkih stavaka za orgulje.

Isak Li Hejs. lasentinel.net

Umro oskarovac Isak Li Hejs

Isak Li Hejs mlađi (Isaac Lee Hayes Jr.), američki pjevač, tekstopisac, glumac, kompozitor i producent, dobitnik Oskara, umro je 10. avgusta 2008. godine od posljedica moždanog udara.

Hejs je bio autor nekih od najvećih hitova soul muzike, a njegova muzika za holivudski film „Shaft“ iz 1971. godine postala je jedna od najprepoznatljivijih i najpopularniji u historiji filma. Svirao je klavir, flautu i saksofon, ali ipak je njegov duboki prepoznatljivi vokal bilo ono po čemu ga svi pamte.

Okušao se i u glumi, a mlađim generacijama je poznat po posuđivanju glasa Kuhara u popularnoj animiranoj seriji „South Park“, koju je napustio nakon svađe s autorima zbog njihove kritike Scijentološke crkve čiji je Hejs bio član.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.