BLEDSKI STRATEŠKI FORUM

Verbalni okršaj Kurtija i Brnabić: Da su nam komšije Česi, a ne Srbi, odmah bi došlo do normalizacije odnosa

Kurti je rekao da je podrška na Kosovu za EU 94 posto, a u Srbiji 35 posto

Ana Brnabić i Albin Kurti. Twitter

H. J. I.

28.8.2023

Na Bledskom strateškom forumu došlo je do verbalnog okršaja između premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera Kosova Albin Kurtija. Do rasprave je došlo nakon što je Brnabić kazala kako je Kosovo dio Srbije.

- Prije svega moram reći da je to moja država, to nisu dvije države, Kosovo, tzv. Republika Kosovo, nije međunarodno priznata država, nije dio UN-a. Sumnjam da hoće postati dio EU, barem ne dok je ne priznaju zemlje EU - rekla je Brnabić.

Kosovo uvelo sankcije Rusiji

Kurti je nakon ove izjave rekao da je Kosovo uvelo sankcije Rusiji, dok Srbija o njima i ne razmišlja i nisu se distancirali ni od Miloševića ni od Putina.

- Nisu se distancirali ni od Miloševića ni od Putina. Dakle, nije nam lako. Želim normalizirati odnose i to bih napravio odmah da mi je, primjerice, Češka komšija - kazao je Kurti.

Kurti je rekao da je podrška na Kosovu za EU 94 posto, a u Srbiji 35 posto.

- Podrška na Kosovu za EU je 95 posto, u Srbiji 35 posto. Uveli smo sankcije Ruskoj Federaciji. Srbija ni ne pomišlja na tako nešto - rekao je Kurti.

Prilikom ove Kurtijeve izjave prisutni su aplaudirali, jer je rekao da "nama nije lako. 

- Želim normalizaciju odnosa i to bih odmah napravio da su mi komšije Česi, a ne Srbi.

"Normalizacija je teška"

- Normalizacija je teška, može se dogoditi, provedimo temeljni dogovor koji smo dogovorili u Briselu. Normalizacija u psihologiji znači odsustvo konfuzije između stvarnosti i fantazije, ja tu ne mogu pridonijeti - dodao je Kurti.

Tokom govora, Kurti je rekao da radi s pet država koje ne priznaju EU.

- S tim zemljama radimo bilateralno i diplomatski, atmosfera s tim zemljama je bolja nego prije, te zemlje bi se trebale pridružiti velikoj većini zemalja koje nas priznaju - rekao je Kurti.

Šef izvršne vlasti je rekao da su "de facto" i "de jure" priznanje na Balkanu odvojeni, pa se to pitanje mora zaključiti i riješiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.