PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski u Generalnoj skupštini UN-a: Rusija koristi hranu kao oružje

Moramo djelovati ujedinjeno kako bismo porazili Rusiju i kako bi se UN mogao usredotočiti na druge globalne izazove, poručio je

Volodimir Zelenski. AP

H. J. I.

20.9.2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se jučer skupštini UN-a prvi put od početka ruske invazije. Zelenski je prošle godine UN-u poslao unaprijed snimljeni govor.  

Ukrajinski predsjednik je započeo svoje obraćanje govorom o nastojanjima za nuklearnim razoružanjem tokom Drugog svjetskog rata. Strategiju je opisao kao dobru, ali je uvjeren da to "ne bi trebala biti jedina strategija".

Nuklearni arsenal Ukrajine

Podsjetio je kako je Ukrajina predala svoj nuklearni arsenal, ali je svijet tada "odlučio da Rusija treba postati čuvar takve moći".

- Historija pokazuje da je Rusija bila ta koja je zaslužila nuklearno razoružanje još 1990-ih - poručio je.

Zelenski je optužio Rusiju da koristi mnoge alate kao oružje ne samo protiv Ukrajine već i protiv drugih zemalja. Kaže kako je jasno da Rusija pokušava iskoristiti nestašicu hrane na globalnom tržištu u zamjenu za priznanje svojih osvojenih teritorija u Ukrajini. 

- Rusija koristi cijene hrane kao oružje. Utjecaj se proteže od atlantske obale Afrike do jugoistočne Azije - objasnio je. 

Otimanje djece

Ukrajinski čelnik je optužio Rusiju da otima ukrajinsku djecu i uči ih da mrze Ukrajinu.

- Ovo je očito genocid. Moramo djelovati ujedinjeno kako bismo porazili Rusiju i kako bi se UN mogao usredotočiti na druge globalne izazove - dodao je. 

Zatim je najavio planove za domaćinstvo globalnog mirovnog samita, uputivši poziv "svima koji ne toleriraju nikakvu agresiju".

Pozvao je sve zemlje da podrže Ukrajinu u pokretanju privremenog morskog izvoznog koridora kako bi se osigurala dostupnost njenih prehrambenih proizvoda na globalnom tržištu, nakon što je Moskva potkopala crnomorsku inicijativu za žitarice. Kaže da je "alarmantno" vidjeti kako se neke evropske zemlje "igraju solidarnost u političkom pozorištu", misleći na najave Poljske, Slovačke i Mađarske da će uvesti vlastita ograničenja na uvoz ukrajinskog žita.

- Znamo imena desetaka hiljada djece koju je Rusija otela na okupiranim područjima Ukrajine i kasnije deportirala. Međunarodni kazneni sud izdao je naloge za hapšenje za ove zločine i pokušavamo djecu vratiti kući. Fino. Vrijeme prolazi, šta će biti s njima - upitao je. 

Mirovna formula

Zelenski podsjeća da je predstavio nacrte ukrajinske mirovne formule tokom svog videoobraćanja na prošlogodišnjoj Generaljnoj skupštini UN-a. Kaže da detalje planira iznijeti na Vijeću sigurnosti UN-a te da je više od 140 država i međunarodnih organizacija u potpunosti ili djelomično podržalo formulu.

- Ukrajinska mirovna formula postaje globalna. Spremna je ponuditi rješenja i korake koji će riješiti sve oblike naoružavanja koje je Rusija koristila protiv Ukrajine i drugih zemalja - istakao je Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.