NEVIĐEN GAF

Prvi čovjek Predstavničkog doma Kanade podnio ostavku nakon nacističkog skandala u parlamentu

Moram da se povučem sa mjesta vašeg predsjednika. Ponavljam svoje duboko žaljenje - rekao je on u parlamentu

Entoni Rota. X.com

D. H.

26.9.2023

Predsjedavajući Donjeg doma Kanade  Entoni Rota (Anthony Rota) podnio je ostavku nakon što je pohvalio Ukrajinca koji se borio za nacističku jedinicu te ga pozvao u parlament.

Duboko žaljenje

Nakon prvog otpora pozivima da se povuče, Anthony Rota je dao ostavku u utorak nakon sastanka sa stranačkim liderima u Ottawi.

- Moram da se povučem sa mjesta vašeg predsjednika. Ponavljam svoje duboko žaljenje - rekao je on u parlamentu.

Ukrajinac koji je sjedio u galeriji Donjeg doma Kanade bio je "heroj", rekao je predsjednik Predstavničkog doma u petak, izazvavši aplauz poslanika, premijera Justina Trudeaua i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji se tada obratio prisutnima tokom njegove prve posjete Kanadi otkako je Rusija napala njegovu zemlju.

Pismeno izvinjenje

Međutim, nekoliko jevrejskih grupa reagovalo je s gnjevom, rekavši da je taj čovek, Jaroslav Hunka (98), služio u nacističkoj jedinici poznatoj kao 14. SS divizija, koja se borila uz Njemačku tokom Drugog svjetskog rata i izjavila odanost Adolfu Hitleru.

U nedjelju je Entoni Rota, predsjedavajući Donjeg doma Kanade, uputio pismeno izvinjenje, rekavši da je "naknadno postao svjestan više informacija" i da je preuzeo "punu odgovornost za svoje postupke".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.