SAOPĆENO IZ MINISTARSTVA

Iz Pakistana protjerano više od 200.000 afganistanskih izbjeglica

Prema vladinim podacima, u Pakistanu živi oko 4,4 miliona afganistanskih izbjeglica

Obračun s ilegalnim imigrantima. AP

Z. K.

4.11.2023

Više od 200.000 afganistanskih izbjeglica do sada je protjerano iz Pakistana u jeku obračuna te zemlje s ilegalnim imigrantima, saopćilo je tamošnje ministarstvo unutrašnjih poslova.

Masovna deportacija

- Više od 200.000 afganistanskih izbjeglica do sada je vraćeno u domovinu - rekao je ministar unutrašnjih poslova senator Sarfraz Bugti za dpa. Bugti je rekao da se proces repatrijacije odvija glatko na svim prijelazima u Hajber Pahtunvi i Beludžistanu, dvjema pokrajinama koje graniče s Afganistanom.

Proteklih sedmica više od 160.000 izbjeglica prešlo je granicu iz sjeverozapadne pokrajine Hajber Pahtunva, a više od 50.000 napustilo je zemlju iz jugozapadne pokrajine Beludžistana.

Prema vladinim podacima, u Pakistanu živi oko 4,4 miliona afganistanskih izbjeglica, od kojih 1,7 miliona bez valjanih dokumenata.

Pakistan je prošli mjesec najavio masovne deportacije afganistanskih izbjeglica bez dokumenata ili ilegalnih izbjeglica koje žive u zemlji, što su kritizirale zapadne vlade i globalne skupine za ljudska prava.

Istekao rok

Kampanja za protjerivanje ilegalnih imigranata zahuktala se 1. novembra kada je istekao rok za dobrovoljni povratak, unatoč međunarodnim kritikama. Pakistan je naredio protjerivanje nakon mjeseci napetosti s talibanskim vlastima Afganistana oko prekograničnih napada za koje je Islamabad okrivio islamističke militante koji djeluju s afganistanske strane.

Promatrači vide protjerivanje kao način pritiska na talibane da poduzmu akciju protiv militanata u blizini granice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.