KOLABIRAO U TOALETU

Pilot putničkog aviona umro tokom leta iz SAD

Let do Santjaga nastavljen je poslije nekih sedam sati

Avion u kojem je stradao putnik. Twitter

S. S.

22.12.2023

Let od Majamija (MIA) do Santjaga (SCL) Boeinga 787 Dreamliner čileanske avio kompanije LATAM Airlines u ponedeljak neplanirano je prekinut sletanjem u Panamu zbog - ispostavit će se po sletanju - smrti jednog od pilota.

Poslije oko tri sata leta "jedan od dva kapetana je kolabrirao u toaletu", navodi portal FL360.

Iako nije bilo skoro nikakve opasnosti za putnike ili ugrožavanja bezbjednosti samog leta, sama spoznaja da su prisustvolali "smrti na nebu" traumatično je uticala na neke putnike koji su se na društvenim mrežama oglasili, uz zamjerke kako "su ih ostavili satima na aerodromu i nema nigdje osoblja aviokompanije".

Let do Santjaga nastavljen je poslije nekih sedam sati, gdje je i sletio pet minuta prije ponoći narednog dana, poslije 4787 km pređenih od neplanirane destinacije.

Airbus radi na razvoju sistema Dragonfly koji treba da omogući upotrebom vještačke inteligencije veću autonomiju vazduhoplova upravo u ovakvim slučajevima, o čemu je Aero.rs pisao.

Avion Boeing 787-9 (reg. oznake CC-BGI) koji je bio mjesto tragičnog događaja star je 6.5 godina, a u floti LATAM Chile je od proljeća 2016. Boeing 787 jedan najmoderniji je Boeingov putnički avion, namijenjen prije svega za veoma duge letove. U verziji 789-9 konfigurasan je sa 30 sjedišta biznis i 270 ekonomske klase.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.