AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: "Previše Palestinaca je ubijeno, a posebno djece"

Blinken je rekao da ako napori za rješavanje krize ne uspiju, ishod biti "beskrajni ciklus nasilja"

Entoni Blinken i Hakan Fidan. Anadolija

N. H.

7.1.2024

Entoni Blinken (Anthony), američki državni sekretar, rekao je da države Bliskog istoka moraju iskoristiti svoj uticaj na regionalne aktere, kako spriječile "beskrajni ciklus nasilja" i osigurale obuzdavanje sukoba u Pojasu Gaze. 

Nakon sastanka s liderima Turske i Grčke, na početku jednosedmičnog putovanja s ciljem smirivanja tenziaj koje su porasle od početka rata Izraela sa Hamasom u oktobru, Blinken je govorio o interesu svih nacija na Bliskom istoku. 

- Želimo biti sigurni da zemlje koje se tako osjećaju također koriste svoje veze, koriste svoj uticaj, koriste svoje odnose s nekim od aktera koji bi mogli biti uključeni kako bi držali poklopac na stvarima, kako bi bili sigurni da ne vidimo širenje sukoba - rekao je Blinken. 

Grupa Hezbolah se oglasila i saopćila da je su njeni pripadnici ispalili rakete na Izrael, a glavni neprijatelj rekao je da je udarila u terorističku ćeliju u znak osvete. 

Blinken je kazao da je važno da Izrael ima sigurnost na sjeveru zemlje. 

- Iz perspektive Izraela, očito nije zainteresiran, ne želi eskalaciju... ali oni također moraju biti potpuno spremni da se brane - dodao je.

 Blinken je rekao i da ako napori za rješavanje krize ne uspiju, ishod biti "beskrajni ciklus nasilja... i život nesigurnosti i sukboa za ljude u regionu", dodavši da će razmotriti šta bi se moglo učiniti kako bi se zaštitili civili u Gazi. 

- Previše Palestinaca je ubijeno, posebno djece - istakao je. 

Prema podacima palestinskih zvaničnika, od početka sukoba 7. oktobra ubijeno je 22.700 Palestinaca, a sukob se proširio na Zapadnu obalu, Liban i Crveno more.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.