GENERAL JAHJA RASUL

Iračka vlada: SAD prijeti miru i narušava suverenitet Iraka

Dodao je da je ovo stav "koji će ugroziti međusobne dogovore i početak bilateralnog dijaloga i ne mari za živote civila i međunarodno pravo"

Parlament Iraka. Anadolija

Anadolija

8.2.2024

Vojni portparol iračkog premijera, general Jahja Rasul (Yahya) izjavio je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) napadom u Bagdadu narušile suverenitet zemlje.

Rasul je uputio saopštenje o američkom zračnom napadu u Bagdadu u kojem je ubijen Abu Bakr al-Sadi, jedan od komandanata grupe Kataib Hezbollah koja djeluje u sklopu šiitskih snaga Hashd al-Shaabi.

Neodgovoran čin

- Američke snage izvele su atentat tako što su organizovale neodgovoran zračni napad u stambenom naselju u glavnom gradu Bagdadu - kazao je Rasul.

Dodao je da je ovo stav "koji će ugroziti međusobne dogovore i početak bilateralnog dijaloga i ne mari za živote civila i međunarodno pravo".

- Izvodeći napade, Amerika prijeti građanskom miru, narušava suverenitet Iraka, omalovažava i ugrožava živote našeg naroda. Najopasnije je to što je međunarodna koalicija odstupila od razloga i svrhe boravka na našoj teritoriji. Ovo primorava našu vladu da okonča misiju koalicionih snaga, koje su postale faktor nestabilnosti Iraka i žele da Irak pretvore u zonu sukoba. Naše oružane snage mogu ispuniti svoje ustavne dužnosti i obaveze da zaštite sigurnost iračkog naroda i iračkog teritorija od svih vrsta prijetnji - rekao je Rasul.

Potvrdili ubistvo

Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) saopštila je u srijedu da je izvela zračni napad u Iraku i usmrtila visokorangiranog vođu grupe otpora Kataib Hezbollaha koja je unutar krovne organizacije Hashd al-Shaabi za kojeg su kazali da je - odgovoran za direktno planiranje i učešće u napadima na američke snage u regionu -

Iračka novinska agencija potvrdila je ubistvo Abu Baqira al-Saadija, komandanta snaga Kataib Hezbollah, u napadu u četvrti Mashatal istočno od Bagdada u kojem je pogođeno njegovo vozilo.

Agencija je navela da su tri osobe ubijene u automobilu koji je bio meta zračnog napada, ne otkrivajući identitet druge dvije žrtve.

Islamski otpor u Iraku, krovna grupa militanata koja uključuje i proiranski Kataib Hezbollah, već mjesecima izvodi napade dronovima i projektilima na američke snage u regiji u jeku izraelskog rata protiv opkoljenog Pojasa Gaze.

Prošlog mjeseca u samoubilačkom napadu dronom ubijena su tri američka vojnika u "Tower 22", udaljenoj vojnoj bazi u Jordanu u blizini sirijske i iračke granice. Islamski otpor u Iraku je kasnije preuzeo odgovornost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.