OPERACIJE RUSKE SLUŽBE

Smrt Alekseja Navaljnog u fokusu: Egzekucije političkih protivnika Vladimira Putina

Brojni atentati i misteriozna ubistva ruskih oligarha, obavještajaca i industrijalaca vode prema FSB-u

Navaljni: Ubijen u petak. AP

Dean Džebić

21.2.2024

Smrt Alekseja Navaljnog ponovo je aktuelizirala liste ubijenih političara, advokata, industrijalaca, biznismena, jednom riječju, ruskih oligarha.

Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije, zloglasni FSB, ponovo je dovedena u vezu s ubistvima i "mokrim poslovima“. Pod "mokrim poslovima“ podrazumijevaju se egzekucije FSB-a koje je provodio "Specijalni biro 13“ unutar službe, s ingerencijama za djelovanje u cijelom svijetu. 

Litvinjenko: Otrovan polonijem 210. Platforma X

Mnoge od njih imale su gotovo pa filmski scenarij, od trovanja bivšeg obavještajca Aleksandra Litvinjenka polonijem 210 do misterioznih padova s moskovskih nebodera.

KGB mentalitet

Vojni analitičar Antonio Prlenda odgovorio nam je kako gleda na događaje u kojima su ubijeni svi oni koji se suprotstave režimu ruskog predsjednika Vladimira Putina i u kojoj mjeri sudbina Navaljnog ima veze sa sudbinama ruskih tajkuna, disidenata i bivših obavještajaca.

- Lista ljudi koji su izgubili živote zato što su na ovaj ili onaj način izražavali drugačije viđenje ruske budućnosti, ili se makar verbalno suprotstavili Putinu, neprestano se povećava. 

Prlenda: Putin nikad nije promijenio svoj mentalitet KGB-ovca. Facebook

Teško je reći, ali ko zna je li Putin u tome prevazišao i svog kolegu iz Sjeverne Koreje. Predsjednik Rusije nikad nije promijenio svoj mentalitet pripadnika Komiteta državne sigurnosti (KGB) iz najtežih vremena i takvim metodama služi se i kao predsjednik države - rekao je Prlenda.

Mračni poslovi

Komentirajući načine i metode kojima su ubijani politički oponenti Vladimira Putina, naš sagovornik navodi da se radi o uigranim timovima za izvršenje zadataka.

- Prirodno je da se za taj mračni dio "posla" odabiru timovi koji su u najvećoj tajnosti, a teško ih je naći u regularnoj strukturi ruskih tajnih službi. No, sigurno je da se radi o timovima, jer, osim praćenja osobe i njihovih kontakata, treba ustanoviti njihove navike, sredstva kojima će biti uklonjeni sa što je moguće manje tragova koji bi ukazivali na vladajući režim, odabrati operativni postupak na samom terenu, kao i sanaciju prostora u kojem je obavljena smrtonosna operativna akcija, ali i samog tijela ubijene žrtve. 

Cvijeće i svijeće za ubijenog Navaljnog. AP

Takva politička ubojstva obično šalju i posebnu poruku da se "izdaja" ne isplati te šire strah od svakog daljnjeg otpora, kakav bi u nekoj demokratskoj zemlji bio uobičajen - kazao je Prlenda.

Udovica nastavlja bitku

Navaljnijeva udovica Julija Navaljna u objavljenoj videoporuci navela je da će nastaviti bitku koju je njen suprug započeo.

Navaljna tvrdi da je njenog supruga ubio Vladimir Putin i to otrovom novičok. Pozvala je sve građane na novu budućnost Rusije, ohrabrujući ih na nastavak podrške. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.