PROBLEMI S OGLAŠAVANJEM

Evropske medijske kuće tuže Google

Izdavači širom svijeta žale se već godinama na dominaciju velikih tehnoloških kompanija u oglašavanju na račun njihovih prihoda

Google. Wikipedia

D. R.

29.2.2024

Skupina evropskih medijskih kuća, uključujući austrijsku "Styria Media Group", vlasnicu Večernjeg lista, 24 sata i Njuškala, podnijela je tužbu protiv Googlea, tražeći 2,1 milijardu eura odštete za izgubljene prihode od digitalnog oglašavanja.

Skupina obuhvata 32 medijske grupe iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Danske, Finske, Mađarske, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Poljske, Španije i Švedske, uključujući Axel Springer i Styria Media Group.

Tužbi su se pridružili i austrijski Krone, belgijski DPG Media i Mediahuis, danski TV2 Danmark A/S, finska Sanoma, poljska Agora, španska Prensa Iberica i švicarski Ringier.

Naknade za usluge oglasne tehnologije

- Medijske kompanije koje su podnijele tužbu pretrpjele su gubitke zbog oslabljene tržišne konkurencije, što je izravna posljedica Googleovog kršenja propisa - stoji u saopćenju njihovih pravnih zastupnika, advokatskih ureda Geradin Partners i Stek, objavljenom u srijedu.

- Da Google nije zloupotrijebio dominantni položaj, medijske kompanije ostvarile bi znatno veće prihode od oglašavanja i plaćale manje naknade za usluge oglasne tehnologije. Ključno je da je taj novac mogao biti reinvestiran u jačanje evropskih medija - naglasili su odvjetnici.

Grupa objašnjava da je tužbu podnijela pred nizozemskim sudom zato što je Nizozemska stekla reputaciju ključne jurisdikcije za tužbe za naknadu štete u Evropi i zato što žele izbjeći multipliciranje tužbi u više evropskih zemalja.

Alati za oglašavanje

Tužbu su potkrijepili kaznom od 220 miliona eura koju je Googleu 2021. izrekao francuski regulator za tržišno natjecanje zbog poslovanja s tehnologijom oglašavanja i optužbama Evropske komisije iz 2023.

Glasnogovornica Googlea ističe u saopćenju da tužbu smatraju “špekulativnom i oportunističkom”.

- Google konstruktivno sarađuje s izdavačima širom Evrope… Naši alati za oglašavanje prilagođavaju se i razvijaju u partnerstvu s tim istm oglašivačima - dodala je.

Izdavači širom svijeta žale se već godinama na dominaciju velikih tehnoloških kompanija u oglašavanju na račun njihovih prihoda. Google je po analitičarima vodeća platforma za digitalno oglašavanje u svijetu, navodi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.