DMITRIJ PESKOV

Kremlj: Nema potrebe bojati se Putina

Glasnogovornik Kremlja kazao je da se ruski predsjednik "mora poštovati, saslušati"

Kremlj. Anadolija

Anadolija

14.3.2024

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u četvrtak da "nema potrebe bojati se" ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Putin se mora poštovati i saslušati - rekao je Peskov novinarima u Moskvi.

Reakcija na izjave

Njegov komentar je odgovor na izjave litvanskog predsjednika Gitanasa Nausede o napadu na Leonida Volkova, pomoćnika pokojnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, u litvanskoj prijestolnici Vilniusu kasno u utorak.

- Mogu samo jednu stvar da kažem Putinu - niko vas se ovdje ne plaši - rekao je Nauseda novinarima u Parizu tokom radne posjete Francuskoj.

Peskov se suzdržao od komentariše slučaj Volkov, rekavši da je riječ o "incidentu koji se dogodio u Litvaniji".

- Ne možemo ni na koji način komentarisati šta se dešava ljudima u Litvaniji. Moramo kontaktirati litvansko Ministarstvo unutrašnjih poslova i policiju - dodao je Peskov.

Peskov se takođe dotakao reakcije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Putinov intervju državnoj televiziji Russya-1, rekavši da postoji "namjerno izobličenje konteksta" i "nespremnost da se čuje" šta je Putin izjavio.

- Ovo je namjerno izvrtanje konteksta i nevoljkost da se sasluša predsjednik Putin. Opet, nema ništa novo u ovome - rekao je Peskov.

Peskov je negirao da je Putinov intervju izazvao histeriju u SAD-u, rekavši da se to "namjerno izvlači iz konteksta".

- Putin u ovom intervjuu nije izrekao nikakve prijetnje o upotrebi nuklearnog oružja... Predsjednik je govorio o razlozima koji bi upotrebu nuklearnog oružja mogli učiniti neizbježnim - rekao je Peskov.

Nuklearni rat

Putin je u srijedu rekao da je njegova zemlja spremna za nuklearni rat sa "vojno-tehničke" tačke gledišta i da ne isključuje testiranje nuklearnog oružja u slučaju kada su SAD izvršile takve testove.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Žan Pier (Karine Jean-Pierre) rekla je novinarima da je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) svjestan Putinovih izjava i da je nuklearna retorika Moskve bila "nepromišljena i neodgovorna" tokom rusko-ukrajinskog rata.

Peskov je takođe rekao da je Arktik bio i ostao teritorija "prilično intenzivne konfrontacije" između različitih sila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.