PREDSJEDNIK IZRAELA

Netanjahu tvrdi da se vojska sprema da uđe u Rafah

Netanjahu je u obraćanju na izraelskoj televiziji iznio detalje telefonskog razgovora koji je obavio sa američkim predsjednikom Bajdenom

Benjamin Netanjahu. AP

Anadolija

20.3.2024

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u srijedu da se izraelska vojska sprema da uđe u Rafah u južnom Pojasu Gaze.

Netanjahu je u obraćanju na izraelskoj televiziji iznio detalje telefonskog razgovora koji je obavio sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom prošlog ponedjeljka.

- Složili smo se da Hamas treba eliminisati. Ali nije tajna da je između nas bilo nesuglasica oko najboljeg načina da se postigne cilj u ratu - rekao je Netanjahu.

Istakao je da je odmah na početku rata Bajdenu kazao da je za poraz Hamasa potreban ulazak izraelske vojske u Pojas Gaze. Dodao je da je u posljednjem razgovoru rekao američkom čelniku da je za pobjedu potrebno da izraelska vojska uđe u Rafah kako bi eliminisala ostatke bataljona Hamasa.

Netanjahu je kazao da je već odobrio operativni plan vojske i da će uskoro odobriti plan evakuacije civila iz ratnih zona.

- Dok se pripremamo za ulazak u Rafah, a to će uzeti malo vremena, nastavljamo da djelujemo punom snagom - istakao je izraelski premijer.

U saopćenju Ureda izraelskog premijera 15. marta objavljeno je da je Netanjahu odobrio plan moguće vojne operacije južno od grada Rafaha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.