TRAŽIT ĆE OBJAŠNJENJE

Ruski projektil ušao u Poljsku: Varšava bijesna

Ruski projektil ušao je oko 2 kilometra u poljski zračni prostor prije nego što se vratio u Ukrajinu, rekao je portparol poljske vojske

Povreda poljskog zračnog prostora. Nova.news

Z. K.

24.3.2024

Poljska će od Moskve tražiti objašnjenje za "novu povredu zračnog prostora" ruskom krstarećom raketom, saopćilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova. 

Krstareća raketa

- Pozivamo Rusku Federaciju da zaustavi terorističke zračne napade na stanovništvo i teritorij Ukrajine, prekine rat i pozabavi se unutarnjim problemima zemlje - dodao je portparol  ministarstva Pawel Wronski u saopćenju.

Rusija je rano u nedjelju nakratko povrijedila zračni prostor Poljske krstarećim projektilom lansiranim na ciljeve u zapadnoj Ukrajini, saopćile su poljske oružane snage.

- Dana 24. marta u 4:23 ujutro došlo je do povrede poljskog zračnog prostora jednom od krstarećih raketa koje su tijekom noći lansirale zračne snage dugog dometa Ruske Federacije - objavile su poljske oružane snage na platformi X .

- Objekt je ušao u poljski prostor blizu grada Oserdow i tamo se zadržao 39 sekundi. Tokom cijelog leta promatrali su ga vojni radarski sistemi. Ruski projektil ušao je oko 2 kilometra u poljski zračni prostor prije nego što se vratio u Ukrajinu - rekao je portparol poljske vojske.

Zračni prostor

- Jedna od ovih (ruskih) raketa u 4:23 ušla je u naš zračni prostor, krećući se brzinom od gotovo 800 kilometara na sat. Išla je oko 2 kilometra preko granice - rekao je Jacek Goryszewski novinarima. "

Rusija je u nedjelju lansirala 57 projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, uključujući na Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Lavov, rekli su dužnosnici. Rusija već danima bombardira Ukrajinu, a Moskva te napade opisuje kao osvetu za ukrajinske napade tijekom nedavnih ruskih predsjedničkih izbora.

Oružane snage su ranije saopćile da su poljski i saveznički zrakoplovi bili aktivirani tokom napada kako bi se osigurala sigurnost zračnog prostora Poljske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.