AMERIČKI GIGANT

Amazon ponovo otpustio stotine zaposlenih

Amazon je naveo da je otpuštanja bilo širom svijeta

Američki gigant za online kupovinu Amazon. AP

Anadolija

4.4.2024

Američki gigant za online kupovinu Amazon objavio je da su otpuštene još stotine zaposlenih iz odjela prodaje, marketinga i globalnih usluga, javlja Anadolija.

Amazon je naveo da je otpuštanja bilo širom svijeta.

Saopćeno je da će se zaposleni u SAD-u plate i socijalna davanja primati još najmanje 60 dana, da će biti pružena podrška u procesu pronalaženja novog posla, te pristup zdravstvenim uslugama. Bit će obezbijeđene i beneficije.

Istakli su da će kompanija nastaviti da raste kroz zapošljavanje u ključnim oblastima i da u tim oblastima postoje hiljade mogućnosti za zapošljavanje.

Glasnogovornik Amazon Web Services (AWS) je rekao da su otpuštanja teška, ali neophodna odluka.

Dok je poznato da je Amazon nedavno nastavio ulaganja u oblasti umjetne inteligencije, ista tehnološka kompanija je u januaru otpustila stotine ljudi u svojim podružnicama kao što su Twitch, Prime Video i MGM studiji.

Prema izvještaju američke konsultantske firme za karijeru Challenger, Grey & Christmas, otpuštanja u tehnološkom sektoru porasla su za 73 posto u 2023. godini.

U izvještaju je navedeno da je broj otpuštenih prošle godine dostigao 168.032 osobe, što je veliki porast u odnosu na 2022. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.