KRŠENJE PROPISA

Estonija optužila Rusiju za ometanje GPS signala u njenom zračnom prostoru

Finska aviokompanija saopćila je da ne zna odakle je došlo do smetnji, ali je u prošlosti prijavila slične probleme

Finnair. Platforma X

D. R.

30.4.2024

Estonija je optužila Rusiju za kršenje međunarodnih propisa o zračnom prostoru ometanjem GPS signala, a ministar vanjskih poslova baltičke zemlje kazao je da će to pitanje razmotriti sa svojim partnerima iz NATO-a i Evropske unije.

Finnair je u ponedjeljak najavio privremenu suspenziju svojih letova za Tartu u istočnoj Estoniji na mjesec dana zbog smetnji GPS-a koj su spriječile slijetanje dva aviona.

Prijavljeni slični problemi

Finska aviokompanija saopćila je da ne zna odakle je došlo do smetnji, ali je u prošlosti prijavila slične probleme u blizini ruske eksklave Kalinjingrad i istočne granice Finske s Rusijom.

- GPS smetnje u zračnom prostoru Estonije od strane Ruske Federacije uticale su na civilnu avijaciju u našoj regiji. Time Rusija krši međunarodne propise - naveo je estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna na društvenoj mreži X u ponedjeljak navečer, ne pružajući dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

Utjecaj na plovidbu u baltičkoj regiji

Ni Kremlj ni rusko ministarstvo odbrane nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Tsahkna je kazao da će se Estonija pozabaviti tim pitanjem s drugim zemljama NATO-a i EU i da je o tome već razgovarao sa svojim latvijskim, litvanskim, finskim i švedskim kolegama.

Njemačka je ovog mjeseca saopćila da Rusija vrlo vjerovatno stoji iza niza poremećaja koji utiču na plovidbu u baltičkoj regiji.

Njemačko ministarstvo odbrane kao izvor smetnji je navelo Kalinjingrad, iako je odbilo dati bilo kakve detalje pozivajući se na "razloge vojne sigurnosti", prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.