U GLAVNOM GRADU

Poljski zastupnici traže istragu o požarima u Varšavi: Ne isključuju mogućnost sabotaže

Veliki požari i katastrofe mogu biti proizvod sabotaže sa istoka - kazao je

Tragični požari. Platforma X

Anadolija

13.5.2024

Zastupnici poljskog parlamenta pozvali su na sveobuhvatnu istragu o požarima koji su u nedjelju izbili u glavnom gradu Varšavi, ne isključujući i mogućnost sabotaže, javlja Anadolija.

Witold Zembaczynski, zastupnik vladajuće koalicije i član Odbora za odbranu, na društvenim mrežama komentarisao je požare koji su izbili u tržnom centru i različitim dijelovima glavnog grada u četvrti Bialoleka.

-Tragične požare u Bialoleki i drugim mjestima trebala bi detaljno istražiti specijalna služba. Veliki požari i katastrofe mogu biti proizvod sabotaže sa istoka - kazao je.

Poljski mediji navode da je Zembaczynski pod pojmom "Istok" mislio na Rusiju.

Šef Vatrogasne službe Poljske Mariusz Feltynowski je za lokalne medije povodom požara u tržnom centru "Marywilska 44" rekao da je izgorio skoro cijeli tržni centar.

Feltynowski je kazao da se požar proširio za vrlo kratko vrijeme.

U tržnom centru "Marywilska 44" u Bialoleki u nedjelju je izbio požar u skladištu i objektu za građevinski materijal u različitim dijelovima Varšave.

Poljski tim za odgovor protiv sajber napada u prošlosedmičnom saopćenju naveo je da hakeri koje podržava Rusija ciljaju na poljske institucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.