NOVI ZRAČNI NAPADI

Palestinski dječak izvučen živ ispod ruševina u Gazi

Spasioci su čuli dječakov glas i potom su uklonili ostatke ruševine te izvukli mališana na sigurno

Palestinski timovi civilne odbrane. AP

Anadolija

15.5.2024

Palestinski dječak izvučen je živ ispod ruševina nakon izraelskih zračnih napada na Pojas Gaze, javlja Anadolija.

Palestinski timovi civilne odbrane izvukli su živog palestinskog dječaka Baru iz ruševina srušene klinike nakon izraelskih napada na naselje Al-Sabra u Pojasu Gaze.

Spasioci su čuli dječakov glas i potom su uklonili ostatke ruševine te izvukli mališana na sigurno.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijena su 35.233 Palestinca, saopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi. Najmanje 79.141 osoba je ranjena u izraelskim napadima u istom periodu.

- Izraelske snage su u posljednja 24 sata ubile 60 ljudi i ranile 80 u pet masakara nad porodicama - saopćeno je iz ministarstva.

Istakli su da su mnoge žrtve i dalje zarobljene pod ruševinama i na putevima jer spasioci ne mogu da dođu do tijela.

Za genocid optuženi Izrael, također, provodi blokadu Pojasa Gaze i ne dozvoljava ulazak humanitarne pomoći koja održava u životu 2,3 ​​miliona tamošnjih Palestinaca.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Pojasa Gaze nalaze se u ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.