POLITIČKI AKTIVAN

Osumnjičeni za atentat na slovačkog premijera protestirao protiv vlade: Uzvikivao "Dosta Fica"

Medij pišu da je Juraj došao u Dolnu Krupu 24. aprila, kada se u tom mjestu sastajao kabinet

Juraj Cintula uhapšen na licu mjesta. X

Dž. R.

16.5.2024

Juraj Cintula, osumnjičeni za atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, prije 3 sedmice je u drugom mjestu protestvovao protiv vlasti, a kako prenosi Tv noviny, sastanak vlade je tada održan u mjestu Dolna Krupa u okrugu Trnava.

Transparenti podrške

Medij pišu da je Cintula došao u Dolnu Krupu 24. aprila, kada se u tom mjestu sastajao kabinet.

Šačica demonstranata, uključujući i osumnjičenog Juraja, uzvikivala je riječi poput "Živjela Ukrajina", "Izdajice" ili "Dosta Fica". Imali su i transparente podrške RTVS, Radio i televiziji Slovačke.

Naime, slovačka vlada je odobrila prijedlog za ukidanje javnog emitera i njegovu zamjenu novim tijelom, što je izazvalo ponovnu bojazan za nezavisnost medija pod koalicijom Roberta Fica.

Žrtva napada

Prije osam godina, 2016., Juraj Cintula je radio za privatnu službu obezbjeđenja. Tada je i sam postao žrtva napada u tržnom centru u Levicama. U ranim večernjim satima, mlađi muškarac je ušao u prodavnicu, očigledno pod dejstvom opojnih supstanci i napao ga.

Cintula je nakon jučerašnje pucnjave na premijera Roberta Fica policija uhapšila na licu mjesta, a Fico je prebačen helikopterom u bolnicu u Bansku Bistricu, gdje je operiran.

Njegovo trenutno stanje je stabilizirano, ali teško.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.