"ISTOČNI ŠTIT"

Strah od Moskve: Poljska će investirati više od dvije milijarde eura u jačanje svoje istočne granice

Od početka rata u Ukrajini, Varšava je bezuvjetna podrška Kijevu i glavna tranzitna zemlja za zapadno oružje koje mu se isporučuje

Donald Tusk. AP

D. R.

18.5.2024

Poljska će uložiti više od 2 milijarde eura u sigurnost i utvrđivanje svoje granice s Rusijom i Bjelorusijom, koja također predstavlja i istočnu granicu Europske unije, rekao je u subotu premijer Donald Tusk.

- Odlučili smo uložiti 10 milijardi zlota", odnosno oko 2,34 milijarde eura, "u našu sigurnost, a posebno u osiguravanje naše istočne granice - rekao je Tusk novinarima predstavljajući projekt pod nazivom "Istočni štit".

- Ovaj sistem utvrda, koji ojačava 400 kilometara granice s Rusijom i Bjelorusijom, bit će element odvraćanja, strategija za odbacivanje rata s naših granica - dodao je, precizirajući da je posao već počeo.

Poljska, čiji teritorij graniči s ruskom enklavom Kalinjingradom i Bjelorusijom, kao i Ukrajinom, strahuje da će biti sljedeća meta Moskve.

Od početka rata u Ukrajini, Varšava je bezuvjetna podrška Kijevu i glavna tranzitna zemlja za zapadno oružje koje mu se isporučuje. Suočena s ruskom prijetnjom, Varšava je poduzela brzu modernizaciju svoje vojske s proračunom za obranu od oko 4 posto BDP-a, najvišim među zemljama NATO-a.

Varšava je također pokrenula kupovinu vojne opreme, vrijednu milijarde dolara, uglavnom u Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.