GOVOR IZ ANKARE

Erdoan: Alija Izetbegović je, kada je trebalo, obukao vojnu uniformu za svoju zemlju

Šta god učinili, ne zaboravite genocid, jer će se ponoviti genocid koji se zaboravi

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

S. S.

23.5.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan pozvao je u srijedu na globalni odgovor na humanitarnu krizu u Gazi.

Tokom govora na ceremoniji dodjele međunarodnih nagrada za dobročinstvo u glavnom gradu Ankari, turski predsjednik je pozdravio odluku tri evropska naroda da priznaju državu Palestinu, pozivajući druge zemlje da donesu slične odluke.

- Veoma sam zadovoljan današnjim najavama Norveške, Irske i Španije da će priznati državu Palestinu - rekao je Erdoan jučer.

Odluka da se prizna država Palestina dolazi u trenutku kada Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u enklavi.

Vojna podrška

- Oni koji pružaju logističku, vojnu podršku okupatorima snose istu odgovornost za krv koja teče u Gazi kao i sami okupatori - istakao je Erdoan.

Turski predsjednik je također rekao da sve dok zapadne sile i dalje stoje iza izraelskog premijera Benjamina Netanjahua uprkos svoj "njegovoj aroganciji i nepromišljenosti", masakri u Palestini se ne mogu spriječiti.

- U posljednjih 229 dana, Gazu su, koja je već bila bolnica na otvorenom zbog blokade, pretvorili u ogromno dječje mezarje - rekao je Erdoan.

Turski lider je upozorio da ako se "cionistički ekspanzionizam nastavi ovako, svijet će biti sklon novim sukobima".

- Izrael je izgubio ovaj rat i osuđen je u očima čovječanstva. Imamo obavezu prema našoj palestinskoj braći, koja već 76 godina sanjaju da se vrate svojim domovima i domovini - dodao je.

O genocidu u Srebrenici

Erdoan je rekao: "Oni koji riskiraju svoje živote za druge kada je to potrebno u zemljotresu, koji se žrtvuju kako bi došli do još jedne osobe u potrebi, koji riskiraju sve vrste rizika kako bi obranili prava i pravdu, koji nastoje odgojiti generacije prosvijetljene svjetlom Kur'ana, koji pomažu siročadi, "Molim se da Bog ne učini da osjetimo odsustvo velikodušnih, velikodušnih ljudi koji pružaju ruku pomoći starijima, pa čak i pticama."

Erdoan je izrazio želju da se nastavi rad filantropa na širenju dobrote, bratstva u Turskoj iu različitim dijelovima svijeta. Navodeći da je Alija Izetbegović, pobornik i državnik koji je svoj život posvetio slobodi Bosne, bio veliki mislilac, ali i iskusan političar koji je vrlo dobro poznavao funkcioniranje globalnog sistema, Erdoan je rekao: "Kada je trebalo, skinuo je svoje odijelo i obukao vojnu uniformu za svoju zemlju i naciju." 

- Toliko je bio domoljub, hrabar i uzoran vođa u svakom pogledu. Ne samo njegova borba, nego i njegove ideje, savjeti i riječi bili su primjer - kazao je.

O genocidu u Srebrenici rekao je sljedeće: „Šta god učinili, ne zaboravite genocid, jer će se ponoviti genocid koji se zaboravi“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.