NAKON POSLJEDNJEG HORORA

Glasnogovornik Bijele kuće: Izraelski napadi ne prelaze američka ograničenja

On je o tome govorio nekoliko sati nakon što su izraelske snage stigle do centra grada i navodno zauzele strateški važno brdo

Granični prijelaz Rafah. AP

N. H.

29.5.2024

Glasnogovornik Bijele kuće Džon Kirbi (John Kirby) kazao je da SAD i dalje ne vjeruje da je izrael pokrenuo invaziju na Rafah. 

On je o tome govorio nekoliko sati nakon što su izraelske snage stigle do centra grada i navodno zauzele strateški važno brdo, koje gleda na obližnju granicu s Egiptom. 

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da će ograničiti opskrbu oružjem, pod uslovom da uđu u naseljeno područje Rafaha.

O nedavnom napadu na Rafah, u kojem je poginulo namjanje 40 civila, ispitivan je bio i glasnogovornik Bijele kuće. 

Podsjećamo, Izrael je saopćio da su cilj bili dužnosnici Hamasa, te da je požar mogla izazvati "eksplozija u Hamasovom skloništu u blizini". 

Kirbi je istakao da su slike nakon napada "srceparajuće i užasne".

- Ovdje ne bi trebalo biti izgubljenih nevinih života kao rezultat ovog sukoba - dodao je.

State Department je rekao da pomno prati da izraelska vojska provede istragu o tom napadu. 

Upit BBC-evog dopisnika o tome da li je neko ranije odgovarao, glasnogovornik State Departmenta je odbio imenovati konkretan slučaj. 

Kirbi je upitan i da li je napad na Rafu prekršio ograničenja postavljena od predsjednika Bajdena, a rekao je da "nema nikakvih promjena politike o kojima bi mogao razgovarati".

- Ne podržavamo, nećemo podržati veliku kopnenu operaciju u Rafi. Predsjednik je rekao da će, ako se to dogodi, možda morati donijeti drugačije odluke u pogledu podrške. Nismo vidjeli da se to dogodilo u ovom trenutku. Nismo vidjeli da su udarili u Rafah. Nismo ih vidjeli da ulaze s velikim jedinicama, velikim brojem trupa, u kolonama i formacijama u nekoj vrsti koordiniranog manevra protiv više ciljeva na zemlji - kazao je. 

Izrael je upozoravao da neće moći postići pobjedu bez osvajanja Rafaha, te su odbacili mnoga svjetska upozorenja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.