ELIZEJSKA PALAČA

Makron se sastao sa Julijom Navaljnom: Prisjetio se Alekseja i opet joj izrazio saučešće

Kako Francuska može pomoći civilnom društvu u Rusiji i šire u borbi protiv Putina i njegove diktature, objavila je Julija Navaljna

Sastanak Makrona i Navaljne. Mreža X

N. Aj.

1.6.2024

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) primio je u petak u Elizejskoj palači rusku opozicionu liderku u egzilu Juliju Navaljnu i još jednom osudio bezrazložnu smrt njenog supruga Alekseja, objavila je u subotu Elizejska palača.

Francuski predsjednik je ponovo izrazio saučešće Juliji Navaljnoj nakon smrti Alekseja dok se nalazio u zatvoru u Rusiji.

Makron se prisjetio Alekseja Navaljnog i njegove hrabrosti u borbi protiv korupcije i u korist slobode izražavanja, navodi Elizejska palača u saopćenju.

Također je potvrdio podršku Francuske svim braniteljima ljudskih prava.

- Jučer (petak) sam s Emanuelom Makronom razgovarala o tome kako Francuska može pomoći civilnom društvu u Rusiji i šire u borbi protiv Putina i njegove diktature - objavila je Julija Navaljna i dodala:

- Zahvalna sam što razumije da ima mnogo ljudi u Rusiji koji su protiv rata u Ukrajini i kojima je potrebna pomoć i podrška, dodala je.

Njezin suprug Aleksej Navaljni, glavni protivnik Vladimira Putina, 16. februara 2024. preminuo je u zatvoru na Arktiku u nejasnim okolnostima.

Julija Navaljna, njebe pristaše kao i strani čelnici optužili su ruskog predsjednika da je ubio aktivistu koji je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog ekstremizma. Kremlj je odbacio te optužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.