NISU JE USPJELI SPASITI

Tragedija: Beba (1) se ugušila poklopcem od paste za zube

Majka je držala u rukama, sekund bio dovoljan da je proguta

Sve se dogodilo u porodičnoj kući. Facebook

E. Ć.

3.6.2024

Velika tragedija se dogodila u Veneciji gdje se beba od 18 mjeseci ugušila plastičnim poklopcem od paste.

Tragedija se dogodila prošle sedmice u porodičnoj kući u Lidu, u trenutku dok je beba bila sa majkom. Bio je dovoljan trenutak da dijete gurne plastični dio u usta i da joj on sleti u dušnik.

Neuspješni pokušaji

Lokalna zdravstvena uprava trenutno provjerava šta se tačno dogodilo, a prema priči majke Emili, kćerkicu je odvela u kupatilo kako bi joj oprala zube. Međutim, u jednom trenutku djevojčica je uzela pastu, stavila je u usta i otkinula gornji dio poklopca, plastičnu kapicu.

- Moja kćerka i ja smo bile u kupatilu kako bih joj oprala zube. Pronašla je nov proizvod koji je i dalje imao plastičnu ambalažu, zapečaćenu, ali je zubima uspela da je otkine - rekla je Emili.

Roditelji su odmah pokušali da izvrše deblokadu disajnih puteva, ali nažalost, nisu bili uspješni.

Kako nisu uspjeli sami da joj izvuku dio plastike iz dušnika, odjurili su u lokalnu bolnicu, odakle je trebalo da bude prevezena u Padovu. Međutim, helikopter je imao problema, pa su odletjeli drugim zbog čega su izgubili dragocjeno vrijeme.

Prevezena u Padovu

Djevojčica je u Padovu stigla oko 12 sati gdje je priključena na aparat.

- Bila je predugo bez kiseonika, instrumentima su joj izvukli plastiku koju je progutala. Pitamo se zašto joj odmah to nisu izvukli u Veneciji. Da li tamo nema instrumenata? Molili smo ljekare da to urade, nekoliko puta - rekla je majka.

Djevojčica je u petak priključena na aparate i tokom čitave noći se borila da preživi. Nažalost, u subotu ujutru je ljekarima bilo jasno da za malenu više nema spasa.

- Bolničari u Veneciji su bili dobri, sat i po vremena su pokušavali da joj spase život, nisu odustajali. Da su imali mašinu da vide gde je zapela plastika, možda bi je spasili -  zaključila je majka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.