UŽASAN DAN U GAZI

UN: Izrael bez upozorenja pogodio školu u Gazi u kojoj su raseljeni Palestinci

Napadnuta je još jedna škola UNRWA-e, koja je pretvorena u sklonište

Filip Lazarini. Anadolija

Anadolija

6.6.2024

Filip Lazarini (Philippe Lazzarini), generalni povjerenik Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad s palestinskim izbjeglicama (UNRWA), izjavio je da je izraelska vojska bez upozorenja pogodila školu UNRWA-e, smještenu u centralnom dijelu Pojasa Gaze, gdje su se sklonili raseljeni Palestinci, javlja Anadolija.

U izjavi na svom profilu na društvenim mrežama, Lazzarini je u vezi s izraelskim napadom na UNRWA školu u izbjegličkom kampu Nusayrat, poručio:

- Još jedan užasan dan u Gazi.

Lazarini je naglasio da je poginulo najmanje 40 ljudi.

Navodeći da je pogođena škola jedno od mjesta gdje su se sklonili raseljeni Palestinci, Lazzarini je naveo da je u školi u trenutku napada bilo 6.000 ljudi.

Lazarini je istakao da su škole UNRWA-e više puta napadnute, te dodao:

- Napadnuta je još jedna škola UNRWA-e, koja je pretvorena u sklonište. Škola u Nusayratu, koja se nalazi u centralnom dijelu Gaze, je napadnuta, pogođena je od strane izraelskih snaga noću bez ikakvog upozorenja.

Osvrćući se na tvrdnje izraelske vojske da u pogođenoj školi ima "naoružanih Palestinaca", Lazzarini je naveo da ne mogu potvrditi te tvrdnje.

Lazarini je napomenuo da je 180 zgrada UNRWA napadnuto u Gazi od 7. oktobra prošle godine, te da je 450 raseljenih osoba poginulo u tim napadima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.