SAD

Kod Bijele kuće uspostavljen kamp solidarnosti sa stanovništvom Gaze

Kamp je uspostavljen nakon što su se hiljade demonstranata okupile da protestuju zbog Bidenove politike u vezi s izraelskim napadima na Pojas Gaze

Bijela kuća. Anadolija

Anadolija

9.6.2024

Propalestinski demonstranti preko puta Bijele kuće u Washingtonu postavili su u subotu uvečer kamp solidarnosti sa stanovništvom u Pojasu Gaze.

Kamp u parku Ellipse koji se prostire na 52 hektara, uspostavljen je nakon što su se hiljade demonstranata okupile u subotu ispred Bijele kuće kako bi protestovali protiv politike američkog predsjednika Joea Bidena u vezi s izraelskim napadima na Pojas Gaze, prvenstveno invazijom na Rafah.

Crvena linija

Obučeni u crveno, demonstranti su okružili zgradu crvenim transparentom dugim dvije milje (oko 3,4 kilometra) koji simbolizuje Bidenovu "crvenu liniju" u vezi s izraelskom invazijom Rafah.

Biden je ranije rekao da bi invazija na Rafah prešla "crvenu liniju", ali su visokorangirani američki zvaničnici brzo povukli te primjedbe, rekavši da predsjednik nije postavio nikakve "crvene linije" za Izrael dok izvodi svoju ofanzivu.

Policija u Vašingtonu je pooštrila sigurnost i uvela dodatne bezbjednosne mjere, uključujući ogradu protiv kamenja, u blizini kompleksa Bijele kuće.

- Biden, mi smo vaša crvena linija - rekli su demonstranti, pozivajući predsjednika da zaustavi genocid u opkoljenoj enklavi. Tražili su i da se zaustavi slanje oružja Izraelu.

Noseći palestinske zastave, demonstranti su uzvikivali i parole protiv predsjednika, poručujući: "Bidene ne možeš se sakriti, optužujemo te za genocid!".

Posjeta Francuskoj

Američki predsjednik otputovao je u posjetu Francuskoj.

Bajden se suočio s talasom protesta širom Sjedinjenih Američkih Država zbog načina rješavanja sukoba u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.