POZDRAVLJENA REZOLUCIJA

UN: Duboko smo šokirani izraelskim napadom na Nuseirat u Pojasu Gaze

Akcije obje strane mogu predstavljati ratne zločine

Posljedice napada u Gazi. Anadolija

Anadolija

prije 7 dana

Dežeremi Lorens (Jeremy Laurence), glasnogovornik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, izjavio je da su duboko šokirani brutalnim napadima izraelske vojske na izbjeglički kamp Nuseirat u Pojasu Gaze u akciji za oslobađanje četiri izraelska taoca, javlja Anadolija.

Lorens je novinarima u Uredu UN-a u Ženevi kazao da su "šokirani posljedicama izraelskog napada" koji se dogodio proteklog vikenda.

- Prijavljeno je da je stotine Palestinaca, uglavnom civila, ubijeno i ranjeno. Izvođenje napada u tako gusto naseljenom području krši zakone ratovanja i postavlja ozbiljna pitanja o tome da li je u skladu sa principima predostrožnosti - rekao je Lorens.

Navodeći da su duboko ožalošćeni činjenicom da palestinske oružane grupe i dalje drže zarobljene, uglavnom civile, Lorens  je kazao da sve ove akcije obje strane mogu predstavljati ratne zločine.

Lorens je također rekao da je visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk pozdravio rezoluciju 2735, koju je jučer usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, a kojom se poziva na prekid vatre u Gazi i oslobađanje zarobljenika.

Ukazujući na hitnost obezbjeđivanja punog i neograničenog protoka humanitarne pomoći očajnom stanovništvu Gaze, Lorens je podsjetio da je komesar Turk pozvao strane i zemlje koje imaju uticaj na njih da ulože maksimalne napore da osiguraju mir.

U istovremenim i intenzivnim napadima izraelske vojske na izbjeglički kamp Nuseirat i okolne regije u središnjem dijelu Pojasa Gaze ubijeno je 274 Palestinaca, uključujući 64 djece i 57 žena, a ranjeno je 698 Palestinaca, među kojima je 153 djece i 161 žena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.