ISTRAGA UN-A

Obim ubistava u Gazi prerastao u zločine protiv čovječnosti

Izraelska diplomatska misija pri UN-u u Ženevi odbacila je te nalaze

Gaza. Anadolija

FENA

prije 6 dana

I Izrael i Hamas počinili su ratne zločine u ranim fazama rata u Gazi, utvrdila je istraga UN-a u srijedu, navodeći da akcije Izraela također predstavljaju zločine protiv čovječnosti zbog ogromnih gubitaka civilnih života.

Nalazi su proizašli iz dva paralelna izvještaja - jedan se fokusira na napade Hamasa 7. oktobra, a drugi na vojni odgovor Izraela, koje je objavila Istražna komisija UN-a (COI), koja ima neobično širok mandat da prikuplja dokaze i identifikuje počinioce međunarodnih zločina počinjenih u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama.

Izrael ne sarađuje s komisijom, za koju tvrdi da gaji antiizraelsku pristrasnost. COI tvrdi da Izrael opstruira njen rad i spriječio je istražitelje da pristupe i Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama.

Izraelska diplomatska misija pri UN-u u Ženevi odbacila je te nalaze.

- COI je još jednom dokazala da su sve njene akcije u službi usko vođene političke agende protiv Izraela - izjavio je Meirav Eilon Shahar, izraelski ambasador pri UN-u u Ženevi.

Hamas nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Prema izraelskim navodima, više od 1.200 ljudi je ubijeno, a 250 su uzeti kao taoci u prekograničnim napadima 7. oktobra koji su izazvali vojnu odmazdu u Gazi u kojoj je otada ubijeno više od 37.000 ljudi, sudeći po palestinskim izvještajima.

U izvještajima, koji pokrivaju sukob do kraja decembra, utvrđeno je da su obje strane počinile ratne zločine uključujući mučenje; ubistvo ili hotimično ubijanje; povrede ličnog dostojanstva; i nečovječno i okrutno postupanje.

Izrael je također počinio dodatne ratne zločine, uključujući izgladnjivanje kao metodu ratovanja, navodi se, rekavši da Izrael ne samo da nije obezbijedio osnovne zalihe poput hrane, vode, smještaja i lijekova za mještane Gaze, nego je "djelovao da spriječi snabdijevanje tim potrepštinama od bilo kog drugog" .

Neki od ratnih zločina, kao što su ubistva, također predstavljaju zločine protiv čovječnosti od strane Izraela, navodi se u saopćenju COI, koristeći termin rezerviran za najteže međunarodne zločine svjesno počinjene u okviru široko rasprostranjenog ili sistematskog napada na civile.

- Ogroman broj civilnih žrtava u Gazi i široko rasprostranjeno uništavanje civilnih objekata i infrastrukture neizbježan su rezultat strategije poduzete s namjerom da se prouzrokuje maksimalna šteta, zanemarujući principe razlikovanja, proporcionalnosti i adekvatnih mjera opreza - navodi se u priopćenju COI.

Ponekad su dokazi koje su prikupila takva tijela pod mandatom UN-a činili osnovu za procesuiranje ratnih zločina i na njih bi se mogao osloniti Međunarodni krivični sud, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.