SMANJENE PLAĆE I PENZIJE

Kontroverzna reforma uzrokovala nezapamćene proteste u Buenos Airesu, predsjednik Milei ih nazvao "teroristima"

Demonstranti su protestovali zbog toga što je u Senatu zemlje dato početno odobrenje za reforme smanjenja budžeta

Haos u Buenos Airesu. AP

N. H.

13.6.2024

Ispred Kongresa u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu interventna policija je isplalila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante. 

Demonstranti su protestovali zbog toga što je u Senatu zemlje dato početno odobrenje za reforme smanjenja budžeta. 

Bacali su molotovljeve koktele i kamenje, zaplaviši tako jedan automobil, a prijaveljeno je da je više ljudi povrijeđeno u, kako su to lokalni mediji opisali, "bojnom polju" ispred Kongresa.

Havier Milei (Javier), predsjednik Argentine, predložio je paket reformi za oživljavanje slabe ekonomije, koji uključuje proglašenje vanrednog ekonomskog stanja, smanjenja penziaj i smanjenje radnih prava. 

Mjeram se protive opozicija, radnički sindikati i društvene organizacije. 

Prijedlog je prvobitno bio izjednačen (36-36) u Senatu, ali je preliminarno usvojen nakon što je šefica doma, potpredsjednica Viktoria Viljaruel (Victoria Villarruel) prekinula izjednačenje.

- Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele da vide svoju djecu kako napuštaju zemlju... moj glas je potvrdan - rekla je. 

Nacrt zakona od 328 članova će se sad ispitati tačku po tačku prije nego što se potpuno odobri. 

Zatim će se vratiti u donji dom za konačnu utakmicu.

Tenzije su izbile kada su se demonstranti pokušali probiti ka Kongresu kroz ograde, te gađali kamenjem policajce koji su ih poprskali suzavcem. 

Posmatrači i poslanici opozicije su rekli da su desetine demonstranata i najmanje pet opozicionih zaptupnika hospitalizirani.

Povrijeđeno je i najmanje 20 policajaca, rekli su zvaničnici. Snage sigurnosti saopćile su da su uhapsile 15 osoba.

Policija je kasnije potisnula demonstrante, koji su navodno zapalili dva vozila - uključujući i vozilo jedne novinske organizacije.

- Ne možemo vjerovati da u Argentini raspravljamo o zakonu koji će nas vratiti 100 godina unazad - rekao je Fabio Nunez, 55-godišnji protestantski advokat, a prenosi AFP.

Kancelarija predsjednika Mileija izdala je saopćenje u kojem se zahvaljuje snagama sigurnosti na suzbijanju onoga što je opisao kao "teroriste" koji pokušavaju izvršiti državni udar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.