GLASNOGOVORNICA KREMLJA

Zaharova: NATO opskrbljuje Prištinu oružjem i pravi joj vojsku

Kaže da su zapadne zemlјe su izabrale put sabotiranja odredbi spomenute odluke Vijeća sigurnosti UN-a

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. AP

FENA

13.6.2024

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da NATO opskrbljuje Prištinu oružjem i pomaže joj da stvori sopstvenu vojsku, što nije dozvolјeno Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN 1244, prenosi Kosovo online.

- Uz prešutnu saglasnost Zapada, samoproglašene kosovske vlasti gaze prava srpskog stanovništva na Kosovu, vode politiku protjerivanja Srba s iskonski srpskih teritorija - navela je Zaharova.

Ona je podsjetila da je prije 25 godina, 10. juna 1999. godine, Vijeće sigurnosti UN-a usvojio Rezoluciju 1244, kojom je osnovana Misija privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu (Unmik) i dodala da je ta odluka omogućila da se sukob u bivšoj Jugoslaviji prenese u političke okvire.

Prema njenim riječima, Rezolucijom 1244 su postavlјeni temelјi međunarodnog pravnog okvira za kosovsko rješenje, kojim je konsolidirali suverenitet Srbije u odnosu na ovu regiju.

- Međutim, zapadne zemlјe su izabrale put sabotiranja odredbi spomenute odluke Vijeća sigurnosti UN-a i na svaki mogući podstiču separatistički stav administracije kosovskih Albanaca - navela je Zaharova.

U takvim uvjetima, nastavila je Zaharova, "više nego ikada je potrebno punopravno prisustvo UN-a u srpskoj autonomnoj pokrajini Kosovo, prije svega da bi se osigurala sigurnosti, stabilnost i poštovanje lјudskih prava u regiju".

- Rusija podržava aktivnosti Misije i zalaže se za očuvanje njenog kadrovskog i finansijskog potencijala. Vjerujemo da samo Unmik, a ne vlasti u Prištini, ima pravo predstavlјati Kosovo u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti br. 1244 - istaknula je Zaharova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.