BIH

Edin Zubčević: Postoji mogućnost da ne ugasimo Jazz Fest!

Zubčević: Povratk u Dom policije ima simbolički značaj

Piše: L. SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

31.10.2017

Rasprodatim koncertom John Zorn’s Improv Night u Festivalskom centru u Domu policije večeras počinje 21. Jazz Fest Sarajevo. 

Manifestacija koja je u dvije decenije djelovanja bh. prijestonicu smjestila na muzičku mapu prestižnih događaja ove godine specifična je iz dva razloga. 

Prvi, zato što se Jazz Fest nakon 12 godina vraća u Dom policije, a drugi zato što je za 2018. najavljeno gašenje Jazz Festa. 

Tako bi naredne godine trebao biti održan 22. Jazz Fet Sarajevo i potom bi se na ovu sjajnu umjetničku priču spustila zavjesa.

Najbolji sagovornik za ove teme je Edin Zubčević, direktor Jazz Festa Sarajevo, koji je veoma otvoreno govorio za „Dnevni avaz“.


Kvalitet i smisao

S kakvim očekivanjima i emocijama iščekujete pretposljednji Jazz Fest?

- Previše je posla i obaveza, a premalo vremena da bih upravo u ovom trenutku razmišljao o budućnosti. Jedina budućnost koja me trenutno zanima je narednih šest dana, jer ćemo u tom periodu od ukupno 21 koncerta u Domu policije organizirati 19.

Dom policije je ove i naredne godine festivalski centar, a kako praktično nije korišten od 2005. godine, kad smo posljednji put na tom mjestu održali festival, bilo je potrebno puno rada da se prostor dvorane, scene i bekstejdža dovede ne samo u upotrebljivo stanje nego da bude mjesto gdje će se festival predstaviti u svom punom sjaju.

Postoji li mogućnost da promijenite mišljenje o sudbini Jazz Festa?

- Postoji. Ukoliko dobijemo ili nađemo vlastiti prostor, mjesto u kojem ćemo moći održavati festival, a da ne ovisimo o dobroj volji, hirovima, diletantizmu ili bilo čemu drugom onih koji upravljaju prostorima u kojima se uopće mogu održavati koncerti.

Ukoliko budemo imali prostor u kojem možemo održavati festival, ali i koncerte i druge programe između dva festivala, onda je mogućnost drugog života realna i sama po sebi izazov vrijedan našeg iskustva, znanja i svega ostalog što smo u ovih više od 20 godina pokazali i dokazali.

Ukoliko ne, mislim da su 22 godine, koliko smo nomadi, dovoljne jer ovako više ne može iz čitavog niza razloga, a bez pravljenja kompromisa koji će utjecati i na kvalitet i smisao festivala.

Profesionalni standardi

Nakon 12 godina ponovo ste u Domu policije. Zbog čega?

- Dom policije i SARTR su jedina mjesta gdje smo mogli organizirati programe na način na koji smo to željeli, uz potrebne profesionalne standarde. Plan je bio da festival organiziramo na šest lokacija, sada imamo samo dvije za glavni program i jednu za klupski. A 6. Music Meeting će također biti održan u Domu policije. Isto tako, prešli smo dug put od prvih festivala koje smo organizirali u Domu policije do danas, tako da povratak u Dom policije ima za nas i simbolički značaj.

I ove godine ste uspjeli u Sarajevo dovesti sjajne muzičare i na izvjestan način šaljete poruku da BiH ipak nije jedna od posljednjih evropskih adresa. Jesam li u pravu.

- Što se tiče ove sedmice u kojoj se održava naš festival, apsolutno ste u pravu.

Programske cjeline i ekstremi 

Ulaznice za otvaranje su rasprodate. Očekujete li identično interesiranje za ostale koncerte?

- Program je ove godine izuzetno raznovrstan, sa zaista različitim programskim cjelinama i ekstremima, tako da će različiti koncerti izazvati različito interesiranje i različite reakcije, kao i obično. Ono što je važno jeste da smo zadovoljni pretprodajom i da očekujemo da ćemo rasprodati više od polovine koncerata. Tim rezultatom ćemo biti zadovoljni a, naravno, spremni smo i za više.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.