DANAŠNJI DNEVNI AVAZ

Mladića osuditi za genocid u BiH

Prvostepenom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Piše: Avaz.ba

8.6.2021

Današnja naslovnica "Dnevnog avaza". Avaz

U današnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza", najtiražnijeg dnevnog lista u BiH, čitajte: Mladića osuditi za genocid u BiH.

Konačna presuda ratnom zločincu, krvniku Ratku Mladiću pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) u Hagu bit će izrečena danas. Prvostepenom presudom MKSJ prije četiri godine Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u BiH, opsadu, snajpersko djelovanje i teroriziranje građana Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardiranja.

Pročitajte šta pred izricanje konačne presude kažu Murat Tahirović, Ema Čekić, Munira Subašić, Vukosava Klanco, Emir Suljagić... Napravili smo i anketu među građanima koji su poručili: Krvniku ni tri doživotne nisu dovoljne.

Donosimo i detalje iz optužnice: Za šta se sve kasapin tereti.

Za „Dnevni avaz“ govorio je i Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade, a profesorica Nevenka Tromp, nekadašnja istraživačica u Haškom tribunalu i bivša saradnica haškog tužioca Džefrija Najsa (Geoffrey Nice), u intervjuu za naš list uputila je jasnu poruku: Mladića osuditi za genocid u šest općina.

Komentar dana napisao je Danijal Hadžović: Ilahije umjesto džeza.

Ličnost dana je Goraždanin Edo Hubjer: Vrijedna lekcija.

Na strana Globusa čitajte kako Evropa polako ublažava mjere borbe protiv pandemije koronavirusa. Ukidaju se ograničenja, Španija otvorila granice za turiste.

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, nakon što se oporavio od štrajka glađu, vratio se u prvobitnu pritvorsku jedinicu.

Na svečanosti u Sarajevu Granična policija BiH obilježila 21. godišnjicu, pročitajte ko je sve dobio priznanja i pohvale.

Održano je pripremno disciplinsko ročište protiv predsjednika Suda BiH, na kojem je odlučeno da će se dio postupka protiv Ranka Debevca odvijati iza zatvorenih vrata.

Radovi na obnovi Tešanjske kule, jedne od najviših tvrđava u Bosni i Hercegovini, privode se kraju. Na poslovima su angažirana braća Ostrvica iz sela Planje, koji kažu kako sve obavljaju s posebnom radošću i užitkom.

U Klubu poznatih na pitanja je odgovorila Lejla Šebić, fitnes trenerica.

U rubrici Sarajevski kanton čitajte: Šta radi Konakovićeva vlada - Milioni se izdvajaju, ali ne za probleme koji muče građane. Čopori pasa okupirali su grad, od deratizacije nema ništa, vozači zbog saobraćajnih gužvi provode po sat u kolonama...

Koga za otkazivanje Jazz Festa smatra direktno odgovornim umjetnički direktor tog festivala Edin Zubčević.

Mještani Žegarskog Polja u Bihaćui u šoku su zbog ubistva migranta koji je upucan i izboden nožem. Donosimo detalje obračuna u kojem je drugi migrant zadobio teške povrede i smješten je u bolnicu.

Tužilaštvo ZDK podiglo je optužnicu protiv pedofila s karanfilom, Saše Selitaja iz Srbije, koji je u Begovom Hanu kod Žepča 7. marta silovao 14-godišnju djevojčicu, koju je prethodno namamio putem Facebooka.

Na stranama Panorame je zanimljiva priča iz Bosanske Gradiške o neobičnom ispraćaju maturanata medicinara. Najbolji razred u historiji nagrađen je zlatnim medaljama.

Na Jet setu donosimo fotožurnal s vrućim fotografijama poznatih ljepotica s atraktivnih destinacija širom svijeta – od Jadrana do Dubaija.

Naš teniser Tomislav Brkić javio se iz iz Pariza za „Dnevni avaz“: Dosta će zavisiti od našeg servisa.

Zmajevi nastavili najgori niz u historiji, ima li razloga za optimizam?

Čitaocima danas poklanjamo prilog „Automarket“.

Današnje printano izdanje čitajte i na digitalnoj platformi na ovom linku: https://avaz.pressreader.com/


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.