KOLUMNE

Gašenje požara

Maja RENER-SMAJOVIĆ ([email protected])

12.11.2017

Radnici, borci, bolesnici i mnogi drugi obespravljeni iznova se moraju vraćati na proteste da traže svoja prava. Samo u ovoj godini pred Vladom FBiH bio ih je dvocifren broj. Traže prava koja su zaradili i zaslužili.

Samo su iz „Vitezita“ desetak puta dolazili i molili za svoje godine staža. Pješice su došli 2014., pješice ponovo ove godine. Kad su pomislili da je sve riješeno, jer su pare osigurane, Vlada se počela predomišljati. Valjda da im opet prebroji krvna zrnca. I borci opet govore o dolasku jer su ih prevarili. Kao zapete puške čekaju i oni iz „Željezare“ Zenica. 

Ljudi se ubijaju zbog kredita. Dijalizni bolesnici čekaju kraj mjeseca da se okonča procedura usvajanja jednostavnih izmjena zakona koje im život znače i spremni su na nova isključenja s dijalize ako se to ne desi.  

Kako ko dolazi pred Vladu, tako mu se da obećanje. Daje se na kašičicu, gasi se vatra, umjesto da se sprečava požar. Za to vrijeme lako se nađu pare za nove službene aute, za nova zapošljavanja u agencijama čiji rad javnosti nije najjasniji, sklapaju se ugovori o djelu, kojih nikada nije bilo više, i to sve uz moratorij na zapošljavanje u državnoj službi.

Mažu iz Vlade FBiH oči nekim napretkom, povećanim zapošljavanjem, skreće se pažnja povremenim dodjeljivanjem novca za „razvojne“ projekte. FBiH se zadužuje da bi obmanula javnost da budžet nije u deficitu. Obećavaju se kule i gradovi, pokušava širiti optimizam, kao da nije dovoljno dići pogled i vidjeti sivilo na licima običnih, „neufoteljenih“ ljudi. Širom BiH.  

Predizborne kampanje jesu počele, neki bi rekli da nisu nikad ni prestale. Zbog svega ovoga onih skoro 50 posto ne bi trebalo da izborni dan provede u kući jer nije „taman kako smo zaslužili“.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.