KOLUMNE

Kafka i Konjević-Polje

Piše: Kenan KEŠMER

19.11.2017

Kao i Kafkin junak, i roditelji iz Konjević-Polja vremenom su prestali tražiti tuđu pomoć za proces koji je izgledao kao da nema kraja.

Piše: Kenan KEŠMER ([email protected]

Kako se čini, samo se po jednoj stvari razlikuje borba roditelja bošnjačkih učenika iz Konjević-Polja protiv sistema od one koju je Jozef K. prolazio u Kafkinom „Procesu“, a to je epilog.


I Jozef K. lutao je od suda do suda, od činovnika do činovnika, pokušavajući objasniti sav besmisao procesa u kojem se našao, kao što su roditelji učenika iz Konjević-Polja hodali od suda do suda, od ombudsmana do ombudsmana pokušavajući dokazati da je besmisleno da se moraju ubjeđivati o tome kako se njihov jezik zove i da njihova djeca imaju pravo da ga uče.

Iako su se suludosti i besmislenosti procesa svi čudili, kao ni Jozef K. ni roditelji učenika iz Konjević-Polja polja nisu imali nikakvu podršku. Osim one retoričke od onih koji sebe nazivaju zaštitnicima svega bošnjačkog, a koja se uglavnom ispoljava na raznim pres-konferencijama i preko saopćenja, ništa drugo nije stizalo.

Ni ratoborna i često „žestoka“ retorika iz Sarajeva nije pomagala. Roditeljima iz Konjević-Polja bila je, umjesto toga, potrebna pravna i politička pomoć, koja bi mogla možda spriječiti da dođe do besmislenog sudskog dokazivanja o tome ko kako može nazivati svoj jezik.

Kao i Kafkin junak, i roditelji iz Konjević-Polja vremenom su prestali tražiti tuđu pomoć za proces koji je izgledao kao da nema kraja.

Ipak, za razliku o Jozefa K., koji je završio tragično, junaci iz Konjević-Polja dobili su apsurdni proces i na kraju i pravo da svoj jezik zovu njegovim imenom - bosanski jezik. No, pitanje je hoće li se to pravo i provesti u školama u RS.

Jozef K., iscrpljen procesom i svim što mu se dešavalo, skončao je s rečenicom: „Poput psa“, aludirajući da je kroz sve to vrijeme izgubio sebe i svoje dostojanstvo. Nadajmo se da će djeca iz Konjević-Polja ipak dostojanstveno ići u svoju školu i učiti svoj, bosanski jezik.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.