KOLUMNE

Život i smrt za koricu hljeba

Piše: Miralem AŠČIĆ ([email protected])

26.11.2017

Ugašen je još jedan mladi život u BiH. Na deponiji Rača kod Zenice, jednom od ilegalnih rudničkih kopova, zemlja je prekjučer, dok je pokušao zaraditi za koricu hljeba, zatrpala 26-godišnjeg Senahudina Hodžića! 

Ova nova tragedija desila se na ilegalnom kopu koji postoji već 20 godina i na kojem brojni mještani Zenice i okolnih mjesta pokušavaju za deset eura dnevno, kopajući ugalj i željezo, prehraniti porodice.

Pri tome ulaze i do 45 metara pod zemlju, izlažući se velikoj opasnosti. I tako je već godinama. Drugog izbora nemaju. Od nečega se živjeti mora.

Ovo je već druga tragedija sa smrtnim posljedicama u posljednje dvije godine. Prošle godine su na ovoj deponiji život izgubila tri mladića. S druge strane, nadležni iz vlasti i dalje zatvaraju oči pred ovim problemom.

Dok narod kopa po najopasnijim mjestima da preživi, pojedinci uživaju u blagodatima politike. U „Elektroprivredi BiH“, koja je putem Rudnika mrkog uglja Zenica nadležna za ovu lokaciju, godinama šute jer, javna je tajna, neki iz te državne kompanije od ilegalnih jama imaju itekako koristi.

Očito je da za nezajažljive vlastodršce koji su se u udobne fotelje smjestili prije više od 25 godina, ali i neke čelnike državnih firmi, poput EPBiH, život onih koji ga riskiraju za koricu hljeba ne znači ništa.

Da nije tako, davno bi učinili sve da ilegalnu deponiju zatvore i spase živote ljudi, a ne da dvije decenije nijemo posmatraju i čekaju ko će sljedeći stradati. Umjesto rješavanja životnih problema, sprečavanja rudarskih nesreća, oni i dalje brigu vode samo o kadrovskim križaljkama i tome kako će na pozicije izvršnih direktora doći podobni, a ne sposobni.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.