KOLUMNE

Dokazani zločinci

Piše: Seđad Muhić

30.11.2017

Zato presuda šestorci predstavlja satisfakciju porodicama žrtava

Piše: Seđad MUHIĆ

Krivi su! Politički i vojni čelnici paradržavne, zločinačke tvorevine „Herceg-Bosne“ pravomoćno su osuđeni na 111 godina robije. Ratni zločinci Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić bili su na čelu zločinačke mašinerije koja je ubijala, zlostavljala i protjerivala Bošnjake te uništavala sve što je bošnjačko s prostora koji je smatrala hrvatskim i htjela pripojiti susjednoj državi. To je dokazao i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu.


Šta su radili bojovnici kojima su komandovali osuđeni zločinci, najbolje znaju Bošnjaci Hercegovine i srednje Bosne. Kako je zločinačka „Herceg-Bosna“ sijala smrt, osjetili su na svojoj koži muslimani Mostara, Stoca, Prozora, Gornjeg Vakufa, Bugojna, Viteza, Ahmića, Kiseljaka, Vareša... Mučki su ubijane bebe, silovane žene, civili korišteni kao živi štit, mučeni zatočeni u logorima...

Zato presuda šestorci predstavlja satisfakciju porodicama žrtava. Makar ona u jednu ruku bila i beznačajna, jer ubijene ne može vratiti ni hiljadu godina kazne. Osuđeni zločinci su i opomena onima koji bi slično radili.

Tokom jučerašnjeg izricanja presude ubio se zločinac Praljak. Popio je otrov, kao što su radili i osuđeni nacisti 1945. Vjerujemo da ga je na taj čin natjerala grižnja savjesti prema žrtvama. Ili, više vjerovatno, to što je mogao podnijeti zločin, ali ne i kaznu.

Haška presuda, nadalje, ima vrlo značajne reperkusije za BiH. Sud UN-a dokazao je hrvatsku agresiju na BiH kroz udruženi zločinački poduhvat s Franjom Tuđmanom na čelu. Uz dokazanu agresiju iz Srbije, jasno je šta je BiH preživjela devedesetih.

Na koncu, zločinci ostaju zločinci, a država BiH već hiljadu godina neuništivi bedem. Svako ko joj pokuša nauditi završit će kao prlići i praljci, mladići i karadžići. Oni odlaze na smetljište historije, a Bošnjacima, najvećim žrtvama agresija na BiH, ostaje da pamte kako im se ništa slično više nikad ne bi ponovilo.

Prihvatimo to i nastavimo graditi bolju budućnost u zajedničkoj domovini svih naroda i građana. BiH je dovoljno široka i za Bošnjake i Srbe i Hrvate i ostale, ne trebaju nam sukobi. Haški tribunal zatvara se 21. decembra. Dao Bog da više nikad ne bude otvoren.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.