KOLUMNE

Aspergerov sindrom

Piše: Goran DAKIĆ ([email protected])

4.2.2018

Aspergerov sindrom jedan je od nekoliko poremećaja iz autističnog spektra koji karakteriziraju poteškoće u društvenoj interakciji i ograničeni, stereotipni interesi i aktivnosti. Sindrom se često naziva i blažim oblikom autizma.  

Slavko Mršević, devetnaestogodišnjak iz Rudog, izbačen je iz škole jer ima ovaj poremećaj. Želio je biti saobraćajni tehničar, ali ga je rukovodstvo škole udaljilo s nastave. 

Pljuštala su upozorenja u kojima je stajalo da škola krši sve domaće i međunarodne konvencije i zakone, ali ništa nije pomagalo. Tri puta je išao pred komisiju za procjenu potreba i tri puta je komisija nalagala da mu se omogući nastavak redovnog školovanja.

Srđan je udaljen iz škole bez ikakvog pisanog akta, čime je porodici onemogućeno pravo na žalbu. U Pedagoškom zavodu RS naveli su da se učenik treba školovati po redovnom nastavnom planu.

Ombudsmen za djecu upozorio je da je škola povrijedila Zakon o srednjem obrazovanju, a pravo učenika na obrazovanje dovela u pitanje. Ali ništa nije vrijedilo - Srđanu je školovanje zabranjeno.

Osobe s Aspergerovim sindromom često imaju ograničeno i ponavljajuće ponašanje, interese i aktivnosti, a ponekad ih prate abnormalna intenzivnost i fokusiranost.

Mogu se držati krutih rutina, kretati se na stereotipne i ponavljajuće načine ili se preokupirati dijelovima predmeta ili teme. Kada se sve ovo zna, postavlja se pitanje ko ima Aspergerov sindrom: Srđan ili sistem koji mu brani školovanje.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.