KOLUMNE

Domaća životinja

Erol AVDOVIĆ

25.2.2018

Nekad je bio drug Tito, a sad je svuda oko nas gospodin Mito. Podmićivanje, u raznim pervertiranim i drugačije upakovanim oblicima - uvuklo se u gotovo sve pore društvenog života u našoj domovini, kao i drugdje na Balkanu. No, problem je što BiH zaostaje za drugima u borbi s tom društvenom korozijom, pa je najviše zbog toga na repu Evrope.


- Nemoguće je da BiH s ovakvom razinom korupcije postane članica Evropske unije - upozorio je onomad član Evropskog parlamenta Kristijan Dan Preda (Cristian).

Dakle, borba protiv korupcije glavni je uvjet da BiH postane članica EU! Naravno, bilo bi cinično početi blamažu odozdo, od “malog čovjeka”, koji je u ovakvom nakaradnom političkom kontekstu prečesto “prinuđen” skraćivati put, uglavnom zbog egzistencijalnih okolnosti.

Jer fakt je da je politika onih na vlasti u posljednjih četvrt stoljeća omogućila, inspirirala, pa čak i postavila korupcijske modele. Od selektivnog sudstva (da bi se štitili moćnici), preko potplaćenog zdravstva - do znanosti, umjetnosti i kulture. Tako je, bez javne brige za sve građane (a ne samo za pripadnike svoje nacije) i javnosti, uključujući slobodu medija - korupcija postala naša domaća životinja.

Ali odgovornost je svačija da to stanje ili "prihvaćeno" neznanje ne postanu naš mentalitet po kome će nas stereotipizirati.

Bosanci po toj matrici, jednostavno, ne smiju nastaviti živjeti. Nije nikakav alibi da korupcija egzistira i među onim najbogatijim, u zapadnim zemljama, koje, naravno, prema drugim vrijednosnim standardima, ostaju uzor za kretanje BiH ka EU. Uostalom, u Evropi, Americi i drugim razvijenim sredinama antikorupciona borba ne prestaje niti posustaje, jer u tome učestvuju i građani, glasajući pravilno na izborima.

Ono što Evropa stalno propušta, ostajući u granicama političkog bontona, koji se na Balkanu shvata kao slabost i prilika za novu turu varanja, jeste jasnije upiranje prstom u ova naša imena i prezimena koja su od BiH napravila "Katangu" ili banana-republiku. Zato svaki bh. građanin treba sastaviti vlastitu bosansku listu onih koji su BiH srozali na to samo dno Evrope. To je istinski patriotizam, a ne da opet glasaju za “svoje”, jer su “naši”!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.