KOMENTAR DANA

Kardinalove poruke

Piše: Almasa HADŽIĆ ([email protected])

31.3.2018

Ono što je jučer u povodu Uskrsa poručio kardinal Vinko Puljić lako bi se moglo pretočiti u dubinsku analizu stanja u našoj državi rađenu perom neke nezavisne agencije (nipošto ne ovih naših!), koja krajnje iskreno i precizno detektira sve bolesti našeg društva, tačnije njegove hrđe, kako ih je nazvao uvaženi kardinal.


Nerijetko vjerski prvaci s pravom upozoravaju na nedaće kroz koje prolaze naša zemlja i njeni građani, na slabosti od kojih se kao društvo moramo liječiti i koje nas poput najotrovnije hrđe, kako je to poručio kardinal Puljić, izjedaju i prijete da nas unište.

Demografske, migracijske, korupcijske i sve druge hrđe koje razaraju BiH i kao državu i kao društvo, nažalost, produkt su politika koje ovu zemlju vode duže od 20 godina. 

Koga je to od političara, ustvari onih koji su plaćeni da se brinu, trenutno briga što mnoge bosanske čaršije liče na staračke domove, što nam škole ostaju bez djece?! Ili, što su nam najproduktivnije firme u državi postale kockarnice i kladionice, što se korupcija uvukla u institucije sistema koje bi trebale biti moralno ogledalo svake zemlje, što je mjera znanja u državi postala partijska pripadnost, a ne škola i znanje. Ma, nikoga nije briga!

Isti oni koji su odgovorni za stanje u državi BiH, a na koje je u svojoj uskrsnoj poruci upozorio kardinal Puljić, ponovo će za Uskrs skrušeno stajati u prvim crkvenim redovima, grliti se i ljubiti ruke svojim velikodostojnicima, praveći se da nit su čuli nit znali za njihove poruke.

Baš kao što to o bajramima i božićima čine njihova bosanska politička sabraća iz drugih religija, koja nam se godinama licemjerno cerekaju iz prvih džamijskih safova i crkvenih redova ubjeđujući nas da im je tu i mjesto. Važno je da poruke vjerskih velikodostojnika čuju i razumiju oni koji stvarno drže do vjere i morala. Tada ćemo se i hrđe na koju ukazuje kardinal Puljić, valjda, lakše kutarisati.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.