KOMENTAR DANA

Piši propalo

Piše: Miralem AŠČIĆ ([email protected])

1.4.2018

Kako u najkraćim crtama opisati reviziju boračke populacije na koju je za nešto više od sedam godina spiskano 20 miliona maraka, a da nije dala skoro nikakve rezultate, osim u dvije riječi - piši propalo!

Nema ni ušteda. Nema ni spiskova. Ispalo je, kao što kažu u narodu, skuplja pita od tepsije.

Federalna vlast od 2010. godine do danas nema čak ni tačan broj boraca koje je izvela iz prava, kome su umanjena, a niti je prva faza, za koju se godišnje izdvaja oko 2,8 miliona KM budžetskog novca, ikada okončana! Sve je sporo i pod velom tajne, a narodni novac troši se za ovu svrhu nemilice.

Vlasti za sada nagađaju da je oko 6.000 boraca navodno izvedeno iz prava, ali od očiju javnosti kriju da je 5.500 boraca tužilo i državu i Ministarstvo za boračka pitanja. Otkrivaju to brojni upravni sporovi na sudovima i pokrenute tužbe.

Da je revizija donijela više štete nego koristi govori i podatak da je Vrhovni sud FBiH uvažio tužbe za 5.000 boraca i sve vratio na početak. To faktički znači da će im oduzeta prava i naknade biti vraćeni, a da su revizorski timovi uzalud trošili i vrijeme i narodni novac.

No, od samog početka boračku reviziju su pratile brojne afere i nelogičnosti. Iz prava su izvedeni mahom, što su dokumenti i potvrdili, dokazani RVI.

Brojne su činjenice ukazivale da je boračka revizija paušalna i da se ne radi kako bi trebalo. Ukazivano je i da su neki „povlašteni“ zaobiđeni, a da su istinski borci neosnovano proganjani.

Ali, najgore od svega je hvalisanje da će revizija donijeti uštede i do 50 miliona godišnje. Sve je opet bila samo laž.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.