KOMENTAR DANA

Rat (ni)je počeo

Piše: Sead NUMANOVIĆ([email protected])

15.4.2018

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska s više od stotinu projektila zasule su mete u Siriji. Treći svjetski rat time nije počeo! No, formalno jeste započeo drugi hladni rat.

Za razliku od onog prethodnog, koji je trajao četiri decenije i u nekoliko navrata dovodio svijet pred sami nuklearni sukob i nestanak, ovaj konflikt neće trajati toliko dugo.


Ne zato što je svijet nešto naučio iz prethodnih lekcija, već više zbog nepostojanja potencijala barem jedne od strana da izdrži dugotrajni neproglašeni sukob. Rusija je u poređenju sa zapadnim protivnicima bitno slabija. U svakom pogledu, posebno ekonomskom.  

Neki će reći da to ovaj hladni rat čini opasnijim i nepredvidljivijim. Moguće je da je tako.

Ipak, teško je vjerovati da će bilo ko pritisnuti nuklearni obarač.

Moskva će radije koristiti oprobane, mnogo jeftinije taktike internetskog ratovanja i pothranjivanja korumpiranih režima u dijelovima svijeta gdje ima uporište.

J edan od tih dijelova je i – Balkan.  

Kada se pogledaju reakcije iz ovog dijela Evrope, one su očekivane. Kosovo, naprimjer, aplaudira raketiranju Sirije i izražava solidarnost. Srbija ne krije žaljenje zbog sukoba. Bosna i Hercegovina troglasno šuti.

Lokalne reakcije više su za unutrašnju upotrebu nego za bilo kakvo primjećivanje u rastuće podijeljenom svijetu. One samo pothranjuju stare sukobe ovog evropskog tamnog vilajeta.  

Na trenutnoj geopolitičkoj karti svijeta, naš region nema primarni značaj u srazu Istoka i Zapada. Prije je to „topli režim“ u kojem Kremlj s vremena na vrijeme pojača temperaturu. U tom kontekstu treba se i posmatrati jučerašnja Putinova izjava u kojoj je za raspad komunističke Jugoslavije okrivio SAD.

Znači li to da će Moskva baš preko nas uzvratiti udarac? Vidjet ćemo.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.