KOMENTAR DANA

Gdje su milioni!?

Piše: Miralem AŠČIĆ ([email protected])

7.7.2018

Mnogo toga već mjesecima ne štima u kompaniji „Elektroprijenos BiH“, u kojoj je Vlada Federacije BiH većinski dioničar. Afere, tužbe, presude, krivične prijave... sve to prati rad ove nekad uspješne firme, osnovane 2006. godine. 

Nakon otkrivene afere da „Elektroprivredi HZHB“ moraju platiti 62 miliona KM po tužbi staroj deset godina, koju je podnio sada aktuelni direktor „Elektroprijenosa“ Matan Žarić, na vidjelo je isplivala i nova, strogo čuvana afera koja se odnosi na dugovanja „Elektroprivrede RS“.

Otkriveno je da kompanija u većinskom vlasništvu Vlade RS već godinama ne plaća naknadu za korištenje prijenosne mreže, čime je dug bez kamata narastao na 15.000.000 maraka, ali su o tome, godinama, obje firme šutjele, a dugovi su se samo gomilali.

Ova informacija otkrivena je tek nakon usvojenih zaključaka Vlade FBiH, koja je zatražila od Uprave „Elektroprijenosa“ da hitno riješi novonastala potraživanja putem aktiviranja mjenica kao sredstva osiguranja.

Rad ove kompanije ne prate samo ove dvije afere. Nikad nije naplaćen ni dug od 10.000.000 maraka koji se odnosi na sredstva deponirana u „Banci Srpske“, koja je završila u stečaju. I ovom se problemu godinama bojažljivo pristupalo, a novac je, kako stvari stoje, izgubljen.

Tako je ova državna firma, kako stvari stoje, za manje od dvije godine ostala bez oko 85 miliona maraka državnog novca, s obzirom na to da je Vlada FBiH najveći dioničar sa 58,90 posto, a Vlada RS sa 41,10 posto vlasništva.

Ali, teško se oteti dojmu da se sve ove afere dešavaju u izbornoj godini i da se presude donose, a dugovi opraštaju svega dva mjeseca prije početka izborne kampanje. Ili su, pak, neke političke struje koje kontroliraju rad ove firme svjesno tempirale presude, osiguravši sebi finansijsku injekciju. Teško je vjerovati da se radi o slučajnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.