MINUTA

Genjci, junačine i kukavice

Gdje je nestala postizborna odlučnost ljevičara da SDA istjeraju iz vlasti

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

8.2.2019

U pravu je, dakle, Halid Genjac kada kaže da su čelnici ljevičarskih stranaka odbijanjem preuzimanja vlasti demonstrirali kukavičluk.  

„Bh. blok ne želi prihvatiti odgovornost koju je dobio od birača. Bh. blok nije odgovorio na pravi način izazovu trenutka o kojem će historija suditi. Ovo je bijeg u udobnost opozicije, deklaracija, rezolucija i drugih stvari koje ne nose odgovornost”, poručuje gensek Stranke demokratske akcije.

Treba biti krajnje nedržavotvoran i totalno neinformiran, pa ne fermati agende i dijagnoze političara koji se patriotski samožrtvovao i dobrovoljno odrekao humane ljekarske profesije, a potom trbuhom za kruhom napustio rodni grad i zavičaj kako bi poslanički, iz strogog centra Sarajeva, branio Bosnu i čuvao Hercegovinu. Heroj, a ne proračunati uhljeb, zato ispravno pojedincima zamjera na nedostatku hrabrosti, jer valjda je još samo kukavicama svojstveno ne z(a)grabiti blagodati u kojim Genjac parazitira pola svog života.

Pravo pitanje zato glasi: Gdje je nestala ona postizborna odlučnost ljevičara da SDA istjeraju iz vlasti i konačno pošalju u opoziciju? Za takav scenario postoje brojne pretpostavke, konkretne matematičke računice i dovoljno zastupničkih ruku.

Uostalom, premijerna skupštinska većina uspostavljena je u novembru prošle godine prilikom imenovanja SDP-ovca Elvira Karajbića za predsjedavajućeg Federalnog parlamenta. I umjesto da se nastavilo sa međustranačkim pregovorima i ispunjavanjem neophodnih preduvjeta za formiranje vlasti bez SDA, ovdje i sada raspravljamo o razlozima zbog kojih lideri Bh. bloka nisu kapitulirali pred brutalnim prijetnjama, ultimatumima, ucjenama režimskih medija i odmetnutih organa gonjenja.

Ipak, nije baš sve izgubljeno! Ostalo je malo vremena, nešto izglednih šansi i opravdanih razloga za nove vlade u nekoliko kantona, zaključno sa Tuzlanskim. Slična rješenja su i na federalnom nivou. Zaista bi bilo pogrešno propustiti izglednu historijsku priliku da se SDA smijeni gdje god je to moguće. Ako ni zbog čega drugog, onda barem Genjcu za ljubav. Ljevičari da ga uvjere kako, eto, nisu nikakve kukavice, već junačine poput njega. Lično i personalno.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.