MINUTA

Korak od sedam dana

Kako, ono, kaže Izetbegović - tako to kod nas ide. I zato nas nema niđe!

Piše: Bakir Hadžiomerović

21.3.2019

Nije nam nafaka da živimo u normalnoj državi. Naprosto, ovdje za svako rješenje postoji vitalni nacionalni problem. To se odnosi i na raspodjelu fotelja u vlasti. Nedavno je londonski profesor sarajevskih korijena, Neven Anđelić, dakle, izračunao kako Bosna i Hercegovina zajedno sa Libanonom tek neznatno zaostaje za belgijskim modelom prenemaganja oko uspostave vladajućih koalicija.  

"Belgija drži rekord preko 500 dana da nisu formirali vlast, onda su blizu Libanon i BiH. To su neki konsocijacijski modeli upravljanja. To su multietničke zemlje, i ne vjerujem da će oboriti belgijski rekord", prognozira Anđelić. Kamo puste sreće da smo barem B od Belgije, međutim profin umjereni optimizam u vezi sa obaranjem neslavnog rekorda, ne dijeli notorni Milorad Dodik.

On se nakon prijateljskog druženja sa Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem javno požalio kako lider SDA bespotrebno razvlači pamet vječitim koalicionim partnerima priželjkujući, navodno, intervenciju međunarodnih autoriteta u raspetljavanju bosanskohercegovačkog Gordijevog čvora.

Nema nikakve sumnje da predsjedavajući državnog Predsjedništva bacanjem verbalnih bombi ustvari pokušava ojačati Izetbegovićevu, špekulira se, okr(u)njenu poziciju unutar SDA. Skretanjem pažnje, šatro, na tešku principijelnost i pregovaračku dosljednost jednog od najprevrtljivijih i najnesposobnijih bh. političara, Dodik pošteno vraća dugove za sve zajedničke derneke glorificiranja mržnje te strogo kontroliranih sukoba pomoću kojih su čelnici destruktivnih nacionalističkih pokreta nabildali političku snagu i kidnapovali državu.

U najnovijoj, amaterski izrežiranoj predstavi, Izetbegovića je očigledno zapala uloga napadnute stran(k)e. Stoga glumac publiku poziva na sabur. „Napravili smo korak koji nije bilo lako napraviti. Dajte nam sedam dana za sljedeći korak. Sve će ići kako to kod nas ide“, poručio je pomirljivo u stilu Dalaj-Lame. Istovremeno, treći član stalne postavke pozorišno-kazališnog društva nije progovorio nijedne! Čovićeve replike, naime, tek se očekuju.

Kako, ono, kaže Izetbegović - tako to kod nas ide. I zato nas nema niđe!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.