LIČNOST DANA

Nisam kriv!

Rukovodstvo škole i Ministarstvo prosvjete RS nisu uvažavali preporuke stručnjaka zaduženih za djecu sa smetnjama u razvoju, pedagoga, ombudsmana

Mršević: Svakog dana dolazio i gledao u prozore svog razreda

Al.B.

27.3.2019

Tri godine od nezakonitog udaljavanja iz škole, dječak Slavko Mršević iz Rudog dobio je presudu kojom se nalaže njegov povratak u učionicu, a školi je naloženo da mu isplati simbolično obeštećenje.  

Olakšanje je zamijenilo zbunjenost, brigu, paniku i očaj koji su obuzimali ovog mladog Ruđanina nakon što mu ocjene na kraju prvog polugodišta u školskoj 2015/16. godini nisu zaključene, a potom mu i potpuno onemogućeno prisustvo nastavi. Uprkos tome, Slavko je svakodnevno dolazio pred školu, gledao u prozore svog razreda i čekao odmor da vidi drugare.

Rukovodstvo škole i Ministarstvo prosvjete RS nisu uvažavali preporuke stručnjaka zaduženih za djecu sa smetnjama u razvoju, pedagoga, ombudsmana... Njihova srca nisu omekšala ni nakon peticije učenika koji su tražili Slavkov povratak u školu.

Tek ih je sud natjerao da promijene odluku. Presudio je da u slučaju koji je zgrozio region nisu krivi ni Slavko ni njegovi roditelji. Iako je ponekad izgledala kao nemoguća i već izgubljena, borba mladića iz Rudog ohrabrila je mnoge koji se u nju nisu ni upuštali da je pravda spora, ali je ipak ima.

Slavko Mršević rođen je 17. avgusta 1999. Živi u Rudom s roditeljima Nenadom i Sanjom i mlađim bratom Markom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.