KOLUMNA

Lažna nada zvana Jelena Trivić

Pokazala je da je samo populista protiv aktuelne vlasti, ali je suštinski za tvrdo-nacionalne ideale

Feđa Isović. Avaz

Piše: Feđa ISOVIĆ

2.11.2019

Taman što se čovjek ponada da može i kod nas da se pojavi konstruktivna i progresivna opozicija, ta nada ispari kao voda u pustinji. Pratio sam u zadnje vrijeme poslanicu Jelenu Trivić, isčekivao svaki dan da čujem šta to novo i konstruktivno kao opozinarka ima da kaže, ali evo, ispostavi se da je i ona potpuno zaražena ovdašnjim „osjećajem nacionalnog ponosa“, tog potpuno retrogradnog osjećaja pripadnosti nekom od ovdašnjih naroda, osjećaja koji nas godinama samo vraća nazad.

Upravo ta zabluda da je važno biti Srbin, Hrvat ili Bošnjak nam ne dozvoljava da se pomjerimo sa mrtve tačke.

Crna zastava sa kosturovom glavom

Jelena je razotkrila karte nakon banjalučke premijere filma o Draži Mihailoviću. U svom Facebook statusu ona Dražu naziva „zvijezdom vodiljom“ i citira njegovu poetično-dramatičnu, gotovo filmsko-akcionu, izjavu: „Riječ kapitulacija za mene ne postoji.“ Čuj? Ne postoji kapitulacija, ali postoji saradnja sa fašistima, Nijemcima, Italijanima, a nerijetko i sa ustašama, kada god je trebalo učestvovati u ofanzivama protiv partizana.

Da nije možda izmišljotina da su četnici u saradnji sa ustašama i Nijemcima radili ofanzive na partizanske jedinice?

Nadalje nam Jelena nabraja ko je sve odlikovao genearala i iznosi tezu da su Saveznici podržali komuniste zbog ruskih interesa. Eto, baš je poznato da su Amarikanci i Englezi voljeli Crvenu armiju, pa logika da su podržali partizane zato što su jedini vodili gerilski rat protiv fašista nekako ne može u njenim promišljanjima da se artikuliše.

Nemoguće je, potpuno je besmisleno, pokušavati opovrgnuti činjenicu da je Draža sarađivao sa Nijemcima, a u toj činjenici leži odgovor zašto su Amerikanci i Englezi pomoć usmjerili ka partizanima. Sve ostalo su nacionalistička trabunjanja.

Ali eto, ako i moramo priznati da su jedinice Dražine vojske na početku rata ispalile ona tri-četiri metka na Nijemce, pitanje je kako mlada i obrazovana poslanica može da podržava jedinice koje su za svoj simbol imale crnu zastavu sa kosturovom glavom, i pod tom zastavom, načinile mnogobrojne zločine nad Bošnjacima, recimo istočne Bosne, ili u hrvatskim selima Gata, Tugare, Cista, Goornji Dolac, Zvečanje, Dugopolje, Štikovo, Maovice, Otavice, Vinalići, Kijevo i Garjak u kojima su napravili temeljite zločine ubijajući i žene i djecu. Ti zločini, pretpostavljam, nisu bili tema filma koji je okupio viđenije banjalučke nacionaliste.

Jadna, čemerna, a bogami i zločinačka

U svom gostovanju na N1 televiziji Jelena Trivić kaže da se „ne mogu porediti četnici i ustaše, jer četnici nisu imali koncetracione logore.“ Slavoljubivo i drsko zatim pita voditeljicu: „Navedete mi jedan koncentracioni logor koji su organizovali četnici“? Pod „A“, bilo ih je, jedan se čak zvao „Mali Jasenovac“, a organizovao ga je četnički vojvoda Momčilo Đujić, a pod „B“, Jelena bi morala shvatiti da to što je neko bio bolji od ustaša ne znači da je bio dovoljno dobar.

Ustaše su bile takve da Crveni kmeri pored njih izgledaju kao skupina izviđača. To što su četnici bili bolji od ustaša, to što im koncentracioni logori nisu imali kapacitete kao Jasenovac, to i nije neko dostignuće, i jadna ti je ta vojska, poslanice Jelena, kojoj istorijski pozitivizam pokušavaš dokazati poređenjem sa ustašama. Jadna, čemerna, a bogami i zločinačka.

Kada brani svoj stav o četnicima, ona kaže: „Nemojte tražiti od mene da se ja odričem svog nacionalnog identiteta“. Dakle, ako nisi četnik, nisi Srbin. Odvratna premisa. Hiljade pravih srpskih heroja su ginuli u partizanima, a izdajnici i najveća sramota naroda su bili bradati četnici sa kosturskom glavom na zastavi. Pod komandom „zvijezde vodilje“, naravno.

Nadalje, Jelena Trivić kazuje: „Ja sam patriota i nacionalno osviještena osoba. Vjerujte, ne možete voljeti druge narode, dok ne volite dovoljno svoj.“  Šta god značila ova glupava izjava, sama priča o patriotizmu je uvijek nalik na populistički proliv. Ja evo nisam patriota i vrijeme je da neko to arhaično poimanje ljubavi prema vlastitoj zemlji stavi u negativan kontekst. Patriote su često obični, dokazani smradovi.

Kao da je učila od Dodika, Jelena u trećem licu govori o sebi poistovjećujući se sa čitavim narodom: „Ako neko ima problem sa Jelenom Trivić, ima problem sa populacijom u RS, onda očigledno ima problem sa uopšte postojanjem Srba.“

Ih, ako se ne slažemo sa tobom, onda smo protiv svih Srba? Baš si važna! Ne slažemo se mi ni sa Bakirom pa nismo protiv svih Bošnjaka. Naravno, ni sa Draganom i ni sa bilo kojim nacionalistom.

Nije ta naša nada dugo trajala

Na pitanje da li je Radovan Karadžić zločinac, Jelena ne želi da odgovori. Da je pitana za Franju Tuđmana, pretpostaviti je da bi nam potvrdila kako je riječ o zločincu. Tako generalno funkcionišu nacionalistički mozgovi: „Vaši su krivi, naši su nevini.“

Mlada, umjereno urbana, visoko obrazovana sa prilično izraženom lošom dikcijom i nepoznavanjem gramatike, ali energična, Jelena Trivić je ipak, na momente, djelovala kao neka nova, modernija, progresivnija snaga u BiH.

Nažalost, nije ta naša nada dugo trajala. Jelena je pokazala da je samo populista koji se bori protiv aktuelne vlasti, ali se suštinski zalaže za standardne, tvrdo-nacionalne ideale. Četničke, ustaške, ili neke treće, meni je svejedno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.