KOMENTAR DANA

Vakcina za ekonomiju

Jučer je svečano obilježen završetak proboja tunela ''Počitelj'', dužine 1.163 metra

Erdin Halimić. Avaz

Piše: Erdin Halimić

22.10.2020

Ma koliko se nekome činilo da gradnja Koridora 5C sporo napreduje, jučer je svečano obilježen završetak proboja tunela ''Počitelj'', dužine 1.163 metra.

Ova vijest je mali tračak nade u tmurnom vremenu u kojem svakodnevno obaramo rekorde po broju zaraženih koronavirusom. Dobrodošla je ovo informacija u vrijeme kad se ozbiljno razmišlja o novom „lockdownu“, koji bi imao nesagledive posljedice po bh. ekonomiju i standard građana.

„Lockdown“, kao i prvi put, rezultirao bi otpuštanjem velikog broja radnika, a mnogi još nisu ni vraćeni na svoja radna mjesta nakon prvog udara korone.

Realizacija ovakvih projekata uvjet je za razvoj Bosne i Hercegovine. Infrastrukturni projekti mogu biti i spas u doba kad ekonomske posljedice virusa bez posla ostavljaju veći broj naših sugrađana.

Ekonomisti su saglasni da su javne investicije jedan od efikasnijih načina da se zaustavi strmoglavi pad bruto društvenog proizvoda (BDP) BiH. Dakle, trošenje novca na puteve, škole, bolnice način je da se potakne oporavak ekonomije i poboljša standard građana koji bi svakako bili zaposleni na izgradnji infrastrukturnih objekata.

BiH, ali i cijela jugoistočna Evropa znatno zaostaju za naprednijim evropskim zemljama u količini i kvalitetu svoje infrastrukture i regionalne povezanosti. Studija Evropske unije otkrila je da bi zatvaranje samo 50 posto infrastrukturnog jaza do 2030. koštalo između 3 i 8 posto BDP-a godišnje. Ali i da bi utjecaj bio u rastu BDP-a do 2,5 puta više od investiranog.

Pravo je vrijeme da se otklone bilo kakve blokade i da se ubrza gradnja Koridora 5C, ali i svih drugih infrastrukturnih projekata u BiH. Bila bi to prava infrastrukturna antikorona vakcina za bh. ekonomiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.