KOMENTAR DANA

Koliko košta život u FBiH

Iako imamo najvišu stopu smrtnosti prema broju stanovnika u regionu, naše vlasti nisu ubrzale nabavku vakcina

Bit će dovoljno doza da se cijepi samo 3 posto stanovništva. Ilustracija

Piše: Helena Javor-Ibrahimbegović

28.1.2021

Kasno Marko... Dok nestaje spasonosnih vakcina za koronavirus u cijelom svijetu, koje smo svi s nestrpljenjem čekali, mi se opet, gle čuda, nismo pomakli s mjesta. Često zaboravljamo da se željezo kuje dok je vruće. RS nabavlja ruske vakcine, i to 400.000 doza, kao i Zapadnohercegovački kanton, dok ostatak FBiH čeka. Čudo ili sadaku.

U vrijeme velike ekonomske krize i pandemije Vlada FBiH izdvaja 12 miliona KM za krečenje kancelarija te 140.000 KM za nabavku vozila za Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Prioriteti se uvijek moraju znati i moraju biti posloženi. Međutim, koronavirus, izgleda, ipak, napada samo sirotinju i obične građane.

Iako imamo najvišu stopu smrtnosti prema broju stanovnika u regionu, pa i Evropi, naše vlasti nisu našle za shodno da ubrzaju proces nabavke vakcina. Oslanjamo se na čuveni COVAX mehanizam, koji, očigledno, ima mnogo propusta i veoma je spor, a baš to ne možemo sebi dozvoliti u ovoj situaciji.

Helena Javor-Ibrahimbegović. Avaz

I kada konačno stignu te naručene vakcine, bit će dovoljno doza da se cijepi samo 3 posto stanovništva. Drugim riječima, zdravstveni radnici i građani treće životne dobi koji žive u domovima za stare i nemoćne.

Što se naših komšija tiče, Srbija prednjači s masovnom imunizacijom - više od 300.000 građana je cijepljeno. U Hrvatskoj je nešto manje, oko 70.000, u Sloveniji 55.000, a u BiH - nula. Ipak smo u nečemu prvi, nažalost, u onom najgorem. A vlasti kao da nam poručuju „spremajte pasoše i idemo kod komšija na cijepljenje“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.