LIČNOST DANA

Nada u bolje pravosuđe

Novo rukovodstvo VSTV-a, s Lagumdžijom na čelu, obećava da će pravosuđe zasukati rukave

Piše: Al. B.

13.2.2021

Lagumdžija: Vratiti povjerenje građana. Arhiv

Iako mu procjene nisu davale velike šanse, na čelo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, jedne od ključnih institucija u ovoj zemlji, imenovan je Halil Lagumdžija. Svaki dan u kojem kompetentan, obrazovan i samo svome poslu posvećen čovjek dobije povjerenje svojevrstan je praznik u državi okovanoj dogovorenim i pripremljenim imenovanjima podobnih i svrstanih.

Dvije i po decenije Lagumdžija je dijelio pravdu, najprije kao sudija Okružnog, a zatim Kantonalnog suda u Goraždu, a potom i Suda BiH. Jedan je od ljudi koji su svjesni svih problema koji su doveli do pada povjerenja građana u pravosudni sistem, ali i činjenice da bi neovisni, hrabri, profesionalni sudije i tužioci mogli i morali riješiti najveće probleme s kojima se ova država suočava.

Novo rukovodstvo VSTV-a, s Lagumdžijom na čelu, obećava da će pravosuđe zasukati rukave, krenuti u borbu protiv korupcije i ubrzati procesuiranje ratnih zločinaca te izmijeniti Zakon o VSTV-u i vratiti povjerenje građana u sistem.

Halil Lagumdžija rođen je 1960. u Rudom. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1985. godine. Za sudiju Suda BiH imenovan je 2010. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.