KOMENTAR DANA

Zaboravljeni Komšić

Dobio "hladan tuš" i od EU i od bh. građana

Drugi Bakirov član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

5.4.2021

U beskrajnom haosu i buri bh. političkog beščašća i kontinuiranih skandala, pomalo smo i zaboravili na Željka Komšića.

To vam je, ako se još neko sjeća, hrvatski član Predsjedništva.

Ne primjećujemo ga često, jer, kao član Predsjedništva, uglavnom ništa ne radi. Nema diplomatskih susreta, nema inicijativa, nema nekih važnijih političkih, a kamoli državničkih aktivnosti, uostalom, kao što se ni u Državnom parlamentu, kao zastupnik, za četiri godine nikad nije javio za riječ.

Tek se, s vremena na vrijeme, valjda kad poslije koje „ljute“ članovima kabineta nadođe inspiracija, oglasi ponekim dramatičnim pismom u kome, u pravilu, zabrinuto upozorava, opominje, prijeti.

U posljednjem „non-paperu“, koji je odlučio poslati Evropskoj uniji, Komšić se, jezikom koji više priliči spinerskim medijskim uratcima njegovih savjetnika nego ozbiljnom diplomatskom jeziku, žali na ruski utjecaj, miješanje Hrvatske i Srbije u unutrašnja pitanja BiH te spregu odnosa HDZ-a i SNSD-a, ali i kritizira ponašanje Evropske unije u našoj zemlji.

Iz EU je stigao „hladan tuš“ u vidu kratkog i direktnog odgovora u kome Komšiću poručuju da se uzdrži od špekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija. Drugim riječima, Evropska unija je kulturno „otpilila“ Komšića, a nije da ga je i dosad shvatala pretjerano ozbiljno.

No, pismo svakako nije trebalo ni polučiti rezultat kod EU. Suočen s potpuno urušenom strankom i postepenim odlaskom u političku anonimnost,

Komšić je još jednom pribjegao starom dobrom receptu verbalne paljbe, kojom još jednom Bosnu i Hercegovinu spašava od silnih aveti domaćih i stranih neprijatelja i na kraju „kajmači“ popularnost kod zavedenih građana.

Na njegovu žalost, taktika kojom je tri puta ulazio u Predsjedništvo i dobivao unosan posao, na kojem ne radi ništa, očigledno više ne pali kod ljudi. Tako je, nakon šamara od EU, Komšićevo „spašavanje Bosne“ putem pisama i među samim građanima prošlo potpuno nezapaženo.

Sijanje straha i dizanje tenzija očigledno više nisu dovoljan garant za SDA da će im hobotnicu moći i dalje osiguravati njihov drugi član Predsjedništva sa svojom raspadnutom strančicom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.